Загалом по Україні професійних сховищ дуже мало — приблизно на 300 тис. т. Тоді як фактична потреба складає 1 млн 300 тис. т.
Про це AgroPortal.ua розповів голова ФГ «Аделаїда» Сергій Рибалко.
За його словами, відсутність сховищ дестабілізує ринок і спричиняє значні коливання ціни (у вересні – жовтні ціни падають, потім починають зростати), це гальмує розвиток переробки.
«Сучасні сховища дозволяють зберігати картоплю протягом 9 місяців. Картопляний бізнес без сховища — це бабусині забавки. Професійне картоплярство — це насамперед сховища. Якщо немає де зберігати насіння картоплі, врожай, то не можна розподіляти його реалізацію. Тоді аграрій має десь купити насіння, виростити, зібрати врожай і вже у вересні, коли ціна нижча собівартості, все продати», — зазначає Сергій Рибалко.
Нагадаємо, щорічно близько 35% овочів в Україні псуються через відсутність якісних умов зберігання. Міністерство аграрної політики планує до 2025 року створити приватну мережу овочесховищ, що забезпечить продовольчу безпеку та знизить інфляційний тиск на борщовий набір.