Новини    24 грудня 2017 11:25

Вегани проти перегною


Група виробників вегетаріанської їжі з Греції, яка працює за стандартами Європейської верховної організації органічного виробництва IFOAM, пропонує відмовитись від застосування перегною тваринного походження при вирощування агропродукції для вегетаріанців.  

Замість перегною, в якості добрив, вони пропонують використовувати так звану «гумусну землю» – компост з рослинної сировини. Крім всіх переваг такого компосту – відсутність насіння бур’янів та патогеннів.

Вегани вживають тільки їжу рослинного походження. Більшість з них обирають ці продукти виходячи не тільки з дієтичних але й з етичних міркувань. Вони вважають неприйнятним вбивство тварин заради їжі, а також виступають проти сучасних методів тваринництва, вважаючи їх негуманними. Оскільки кількість веганів в світі стрімко зростає, вони вимагають введення окремих правил виготовлення веганської продукції.

Так, вже з’явилися стандарти біоціклічного-веганського виробництва IFOAM, що дозволяють сертифікувати такий спосіб виробництва в будь-якій країні світу. Господарства, сертифіковані за таким регламентам, мають право маркувати свою продукцію (свіжу і перероблену) особливим логотипом, що дозволяє зацікавленим споживачам швидше виявити її на полицях супермаркетів. Подібні організації вже працюють в Німеччині, Франції, Австрії та Швейцарії. Їх сертифікує і контролює інститут LACON в Оффенбурзі (Німеччина). Відповідні проекти розпочали свою діяльність в Нігерії і Парагваї.

Звичайно, вегани можуть вимагати особливого ставлення до себе та своїх переконань, але має буди й здоровий глузд, вважає економіст Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

«Є купа людей в світі, які готові платити великі гроші за специфічну продукцію, і вже є технології, що роблять подібне виробництво цілком можливим і досить безпечним. Однак біодинаміка, на мій погляд, є звичайним нешкідливим збоченням, тому я до неї ставлюсь спокійно – якщо хочуть люди бавитися в закопування рогу тваринки для “активації землі”, ну то я бачив і значно більші забобони і значно шкідливіші в українських селах. А от веган-біодинамчіна сертифікація з відмовою від гною… Ну це вже за межами, на мій погляд», – заявив фахівець.

Рослинництво        4 години тому

Як досягти врожайності 30 ц/га за умов посухи: кейс господарства Маяк

У продовження спецпроєкта «Рентабельність соняшника» редакція Landlord разом із менеджером технічної підтримки олійних культур компанії «Сингента» Геннадієм Малиною завітали до господарства «Маяк», розташованого в Олександрівському районі Донецької області, та з перших вуст дізналися про особливості культивації соняшника до фази цвітіння.

Погодні умови в Олександрівському районі далеко не найоптимальніші: брак вологи, стійкість високих температур та холодні зими. Усе це в сукупності створює для тамтешніх аграріїв додаткові проблеми, ігнорування яких може призвести до втрати врожаїв. Цьогоріч також не обійшлося без природних катаклізмів. І якщо на більшості території України проходили короткочасні зливи, то в Донецькому регіоні була посуха.

Так, за словами директора господарства Дмитра Міхна, з 20­х чисел травня до перших чисел липня був доволі жорсткий період посухи. Півтора місяця без опадів та з температурою понад 30 °C — соняшник за таких умов виглядав не дуже задовільно. Із середини липня ситуація змінилася — випали опади, температура знизилася, тож стан соняшника нормалізувався. Висота рослини досягла норми, а до цього під час посухи була 1–1,2 м.

Читайте: Головне — не відхилятися від технології: як вирощують соняшник у господарстві «Маяк»

Утім, посуха все-таки залишила свій слід на формуванні рослини. Головний агроном господарства Сергій Лошаков розповів, що під час посухи соняшник почав скидати нижні листки, що погано для рослини і формування врожаю.

«Я думаю, цей фактор вплине на врожайність, та наразі стан соняшника значно покращився, рослини перебувають у фазі цвітіння, відбувається запилення. Хоча різке зниження температури нас починає насторожувати, адже вночі до 8 °C. Бджола вже перестає літати за таких температур, і для фізіології рослини це не дуже добре», — прокоментував Сергій Лошаков.

Фітосанітарний стан, то, як відмічають у господарстві, цілком задовільний. Бур’яни майже відсутні, вистачило застосування ґрунтового гербіциду Примекстра® TZ Голд (4,5 л на 1 га).

Крім того, загальним станом соняшника в господарстві наразі задоволені, всі необхідні технологічні операції проведені.

«Єдине, зараз інтенсивний літ метеликів бавовникової совки. Тож це, можливо, стане проблемою, якщо вчасно не обробити. Тому на цей випадок у нас на складі є Ампліго® 150 ZC, ФК — інсектицид має вирішити цю проблему», — зауважив Дмитро Міхно.

Також у господарстві відзначають, що у випадку виявлення подібних проблем потрібно діяти оперативно протягом одного­двох днів, тож усі необхідні засоби закуповуються завчасно. Перед збиранням врожаю планують проведення десикації препаратами Реглон® Форте та Реглон® Супер.

Щодо перспектив врожайності, то в «Маяку» її очікують на рівні 30 ц/га.

«Поки все складається благополучно, тож ми сподіваємося вийти на наш середній рівень врожайності — 30 ц/га. Для нашої зони це доволі гідний результат», — завершив пан Міхно.

Нагадаємо, що спецпроєкт «Рентабельність соняшника» покликаний наочно продемонструвати процес вирощування соняшника в Україні та оцінити його рентабельність у різних виробничих умовах.

Поділися

Кейси        22 години тому

40 сортів хурми: екзотичний сад фермера з Тернопільщини

Іван Мерлавський із Чорткова на Тернопільщині вирощує близько 40 сортів хурми. Перші саджанці цієї культури привіз із США 10 років тому. З них і почалася історія саду, де, крім хурми, сьогодні ростуть персики, абрикоси, ківі, лимони та нектарини. У планах фермера – посадити манго, авокадо, оливи.

Про це повідомляє ресурс tenews.org.ua.

Для Тернопільської області хурма – рослина нетипова, її батьківщиною вважають Китай, звідти вона поширилася в Східній Азії, далі – в Японії. Практично всі саджанці хурми Іван Мерлавський закупив у США. За словами фермера, вони морозостійкі – витримують до мінус 26 °С. Вага плодів досягає 200–250 г.

Читайте: Головне — не відхилятися від технології: як вирощують соняшник у господарстві Маяк

Латинська назва хурми, Diospyros, має грецьке походження й означає «їжа богів». Іван Мерлавський вважає, що з хурмою дуже мало клопоту: це рослина, яка не потребує особливого догляду.

Садівник розповів про особливості вирощування хурми:

  • Саджає дерева парами – чоловічої і жіночої статі. В основному плоди ростуть на жіночому дереві, проте є й гібридні сорти.
  • Для посадки хурми обирає сонячне місце, де немає протягів – за таких умов дерево буде швидко рости і розвиватися.
  • Після посадки хурму потрібно постійно поливати.
  • Підживлювати хурму слід дуже обережно, інакше дерево різко піде в ріст і не визріє деревина. Недаремно хурма добре росте на бідних ґрунтах.
  • Ґрунт і листя дерева радить посипати деревним попелом – найкраща профілактика від шкідників.
  • Низ горщиків завжди вистеляє шкаралупами волоських горіхів. Вони найкраще виконують функцію дренажу.
  • Висаджує хурму в торф або спеціальний ґрунт для цитрусових (чорнозем – не підходить).
  • Хурма зимує в підвалі в контейнерах. У сад її висаджує у травні. Саджанці, які вже плодоносять, зимують надворі, їхні стовбури фермер обмотує для утеплення.
  • Перекопує ґрунт навколо дерева: хурма любить спушену землю.

Урожай свого саду господар продає на місцевому ринку.

Із екзотичних фруктів пан Мерлавський також вирощує зізіфус, а в найближчій перспективі планує посадити манго, авокадо та оливи.

Landlord раніше повідомляв про те, як херсонський фермер Олександр Галич експериментує з нішевими культурами: в його саду ростуть хурма, мигдаль та 7 сортів кизилу.

Поділися

Рослинництво        24 серпня 2019 10:29

Сівба, підживлення, обробіток: Анатолій Кибка поділився досвідом вирощування соняшника

«АПК Докучаєвські чорноземи» володіє земельним банком 13 000 га в Полтавській області, з них 2700 га відведено під соняшник. У господарстві напрацьована технологія вирощування цієї культури, й нинішній рік не виняток: від схеми не відхилялися.

Редакція Landlord у партнерстві з компанією «Сингента» продовжують спецпроєкт «Рентабельність соняшника». Його мета — наочно продемонструвати процес вирощування соняшника в Україні та оцінити його рентабельність.

Про особливості сівби соняшника та застосування технологій обробітку рослин розповів журналістам Landlord директор «АПК Докучаєвські чорноземи» Анатолій Кибка.

Особливості сівби

  • Цього року на підприємстві сіяли соняшник у 15­х числах квітня. Погодні умови сприяли проведенню посівних робіт у Полтавській області.
  • Глибина посіву насіння становила 4–5 см, густота — 4–5 насінин на погонний метр, ширина міжрядь — 70 см.
  • При сівбі вносили нітроамофоску NPK 16:16:16 із розрахунку 150 кг/га.

Читайте: Технології, препарати та результат: яку квітку отримали учасники проекту Рентабельність соняшника

Технології

  • При класичній технології вирощування соняшника ґрунтові гербіциди добре стримали бур’яни, і лише на незначній площі довелося провести міжрядний обробіток.
  • Насіння соняшника в господарстві було протруєне препаратом Круїзер® 350 FS, тому шкідники, зокрема піщаний мідляк, не викликали хвилювань.
  • У досходовий період під класичний соняшник вносили гербіцид Гезагард з нормою витрати 2,5 л на 1 га.
  • При застосуванні виробничих систем Clearfield® та Clearfield® Plus використовували оригінальні гербіциди імідазолінової групи. Ефективністю гербіцидів у господарстві задоволені.
  • У процесі вегетації рослин проводили позакореневе підживлення бором.

 «Ми працювали з різними ґрунтовими гербіцидами, знаємо, які краще працюють у посуху, які гірше. Якщо ми маємо таку технологію, що дає нам великий врожай, навіщо щось змінювати? Але, звичайно, дивимося та тестуємо нові технології, гібриди», — прокоментував Анатолій Кибка.

Нагадаємо, що у спецпроєкті «Рентабельність соняшника», який Landlord реалізує в партнерстві з компанією «Сингента», ви можете наочно ознайомитися з процесом вирощування соняшника в Україні та оцінити його рентабельність.

Поділися

Політика        24 серпня 2019 09:02

Вітаємо з Днем Незалежності України!

Шановні аграрії! Вітаємо вас з Днем Незалежності України! Бажаємо жити і працювати у вільній, заможній, незалежній державі. Миру, добра і добробуту вашим родинам!   

Низький уклін за вашу невтомну працю, яка примножує досягнення України!

З глибокою повагою
редакція Landlord

Поділися

Трейдинг        23 серпня 2019 14:42

Україна потіснила США в експорті кукурудзи до Китаю

Україна стала найбільшим постачальником кукурудзи до КНР. Очікується, що у 2018–2019 маркетинговому році поставки української кукурудзи до Китаю досягнуть 4 млн т і становитимуть понад 80% від загального обсягу китайського імпорту.

Про це повідомляє Голос Америки.

Кількома роками раніше США забезпечували майже 100% китайського імпорту кукурудзи, поставляючи до КНР близько 5 млн т. В умовах торгової війни між Вашингтоном та Пекіном експорт зернової із США до Китаю різко знизився, зокрема у 2017–2018 МР США поставили лише 0,3 млн т, або менше 10% китайського імпорту.

Читайте: Зміна клімату дозволяє Україні забезпечити себе рисом – Шеремета

«Торгова війна з Китаєм перешкоджає доступу на ринки для США, – написала на своїй сторінці у Твіттер конгресвумен від штату Іллінойс Робін Келлі. – Велика частина кукурудзи надходила до Китаю з Іллінойса, до того, як провальна торговельна війна Трампа вбила наш доступ до ринків».

Американське видання Successful Farming відзначає, що ще до торгової війни Китай почав переходити на інших постачальників кукурудзи, переважно на Україну, і цьогоріч Україна стала найбільшим постачальником кукурудзи до КНР.

«Гарний очікуваний урожай в Україні не компенсує різке падіння виробництва в США в 2019–2020 роках, але в довгостроковій перспективі, загроза того, що Україна стане ключовим експортером кукурудзи, продовжує зростати», – відзначає Successful Farming.

Однак видання зауважує, що темпи зростання виробництва кукурудзи в Україні можуть сповільнитися. Нині середня врожайність кукурудзи в Україні становить 7–7,8 млн т/га (на 60% вища, ніж десятиліття тому), досягнувши рівня ЄС. Щоб помітно підвищити врожайність, українські фермери мають вдатися до використання біотехнологічних / генетично модифікованих культур, що наразі в Україні заборонено.

Landlord раніше повідомляв про те, що прогноз урожаю кукурудзи в Україні підвищено до ​​нового рекорду – 36,5 млн т

Поділися
Показати ще