В Україні зібрали лише 70 тис. га гречки: галузь на межі виживання

Сезон гречки в Україні добігає кінця, і цього року він виявився одним із найскладніших за останнє десятиріччя. За словами виконавчого директора Міжнародної асоціації гречки Сергія Громового, площі під культурою скоротилися до критично низького рівня. Про це він розповів в інтервʼю AgroPortal.ua, пише Landlord.
«Цього року гречкою засіяли лише 79 тис. га, а фактично врожай зібрали з 70 тис. га. Це надзвичайно низькі показники, які свідчать, що фермери не мають економічних стимулів до її вирощування», — зазначає експерт.
Ще у 2016 році гречку в Україні сіяли на площі понад 137 тис. га, а у 2019-му — мінімум за всю історію, лише 67,5 тис. га. Тенденція до скорочення зберігається і зараз, попри те, що культура залишається рентабельною та пластичною.
Основні причини стагнації — зниження внутрішнього попиту, відтік населення, скорочення споживання круп через зміну харчових звичок українців та відсутність якісного насіння.
«Гречка — це суперфуд, дієтичний продукт із низьким глікемічним індексом. У Європі зелену гречку навіть продають у аптеках як лікувальний продукт. Але в нас немає програми здорового харчування, і споживання впало до 3 кг на рік на людину, тоді як норма — 6,8 кг», — підкреслив Сергій Громовий.
За оцінками асоціації, цього року врожайність культури становить у середньому 13 ц/га. Лідерами є Житомирська та Хмельницька області. Погодні умови, дефіцит якісного насіння та слабка підтримка держави стали ключовими факторами, які не дозволяють галузі вийти з кризи.
«Поля треба засівати якісним сортовим насінням. Гречка має потенціал давати 2–2,5 т/га, але господарства пересівають старим матеріалом, урожай низький — і коло замикається», — додає Громовий.
Попри труднощі, експерти очікують, що зростання ціни на крупу може частково відновити інтерес фермерів до цієї традиційної для України культури.



