В Україні під час війни з’явилося 70 нових виноробень
Нині в Україні налічується близько 20 тис. гектарів виноградників, із яких 5 тис. га висаджено вже під час війни

Попри повномасштабну війну, в Україні активно розвивається виноробна галузь — за останні роки відкрилися близько 70 нових виноробень. Про це повідомив голова Асоціації садівників, виноградарів та виноробів України Володимир Печко, передає Landlord з посиланням на Інтерфакс-Україна.
За словами Печка, кількість виноробних підприємств за останні 4,5 роки зросла на 70% завдяки дерегуляції та сприятливим кліматичним умовам. Нові виробництва легалізувалися, почали сплачувати податки й офіційно працевлаштовувати працівників.
«В Україні почали з’являтися невеликі шато. Раніше дрібних виноробень не було ані за радянських часів, ані в незалежній державі», — зазначив голова асоціації.
Раніше ліцензія на виробництво вина коштувала близько 500 тис. грн, проте тепер процедура значно спрощена — отримати дозвіл можна за два тижні. Це спричинило справжній «бум» малих виноробень, які нині навіть відчувають нестачу сировини.
Нині в Україні налічується близько 20 тис. гектарів виноградників, із яких 5 тис. га висаджено вже під час війни. Ці дані не враховують окуповані території Криму, Херсонщини та частини Миколаївщини.
Зміни клімату дозволили вирощувати виноград у нових регіонах. Зокрема, у Київській області вже діє близько 10 ліцензованих виноробень, які частково використовують місцеву сировину, а решту закуповують в Одеській та Миколаївській областях.
Печко також відзначив, що відкриття лабораторії ізотопного аналізу в Одеській області допомогло підвищити якість українського вина, забезпечивши контроль походження виноматеріалів.
«Активізація переробки зробила виноградарство прибутковим. Якщо у 2023 році кілограм винограду на переробку коштував 5–8 грн, то у 2024–2025 роках — уже 18–25 грн. Це стимулює нові насадження», — наголосив він.
Попри позитивну динаміку, обсяги експорту українського вина поки залишаються невеликими.
«Ми ще не готові конкурувати з провідними європейськими виробниками. Першочергове завдання — зміцнити внутрішній ринок і забезпечити українців якісним вином власного виробництва», — підсумував Печко.
Нагадаємо, що Міністерство економіки України спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) за підтримки уряду Італії розпочало прийом заявок на гранти для виноградарів і виноробів Одеської області. Подати заявки можна з 28 жовтня до 17 листопада 2025 року через Державний аграрний реєстр (ДАР).





