28 березня компанія “Укрпромінвест-Агро” розпочала посівну кампанію цукрового буряку 2024 року, повідомляє пресслужба компанії.
Під культуру цього року заплановано відвести 23,4 тис. га. Проведення робіт розпочалося з Погребищенської філії, ґрунти якої першими досягли фізичної стиглості для старту посіву, — зазначили у повідомленні.
Наразі посів триває максимальними темпами у всіх восьми філіях компанії.
Собівартість весняної посівної може скоротитися. Аналітики прогнозують скорочення витрат на засоби захисту рослин, добрива, паливо та насіння для зернових культур на 5% до показника у 311$, так на 4% для олійних культур до 315$.
У структурі посівів фахівці не прогнозують значних змін. За офіційним прогнозом аграрії України мають засіяти 13 млн га, що майже дорівнює показнику минулого року.
У цьому сезоні сільгоспвиробникам слід звернути увагу на культури, які спрямовані на експорт, такі як соя, кукурудза та ріпак. Проте, важливо розподілити ризики та посіяти їх у невеликих обсягах, щоб уникнути можливих фінансових збитків.
Такі поради надав Роман Шнуровський, заступник директора аграрного приватного підприємства “Золота Нива”, під час онлайн-конференції Corteva Agriscience на тему “Агросезон 2024: реалії, прогнози та рішення”.
Щоб бути успішним аграрієм, потрібно звертати увагу на розвиток, а це, як правило, — експерименти на полях. У своєму господарстві проводимо багато експериментів і впроваджуємо нові технології. Зараз найбільше експериментуємо з кукурудзою, соєю, соняшником та цукровим буряком, — розповідає Роман Шнуровський.
Він також зазначив, що на їхньому підприємстві впроваджується система точного землеробства, для чого була придбана необхідна техніка, така як обприскувач, розкидач добрив та сівалка.
Вважаємо, що саме за точним землеробством — майбутнє. Економію вже відчули з весни, а восени будемо очікувати показники урожайності. Але до того часу потрібно переобладнати комбайн під систему точного землеробства, — розповів Шнуровський.
Нагадаємо, сільгоспвиробники з Дніпропетровської області отримали дозвіл на проведення цілодобової сівби під урожай-2024 без обмежень через комендантську годину.
У південних регіонах України (Херсонщина, Одещина та Миколаївщина) аграрії минулого тижня почали контрактувати пальне під посівну.
На Одещині аграрії вже розпочали третю весняну посівну в умовах збройної агресії рф. Відповідно до структури посівних площ під урожай 2024 року необхідно посіяти 789,4 тис. га ярих сільськогосподарських культур, поінформували у Департаменті аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської ОВА.
Читайте також: Серед головних викликів посівної 2024 року: нестача кадрів та саперів
Варто відзначити, що у 2024 році будуть збільшені, у порівнянні з минулим роком, посівні площі зернових, технічних, овочевих, баштанних та кормових культур.
За інформацією управління розвитку агропромислового комплексу та земельних відносин Хмельницької ОВА, окремі господарства Кам’янець-Подільського та Хмельницького районів почали сівбу ранніх ярих зернових культур. Наприклад, ярого ячменю посіяно на площі 2,3 тис. гектарів та овес на 0,2 тис. гектарів. Загалом було посіяно 2,5 тис. гектарів ярих культур, що становить 1% від запланованих обсягів посіву ранніх зернових культур.
На Буковині посів ранніх ярих сільгоспкультур розпочали в Дністровському та Чернівецькому районах області.
За даними Чернівецької ОВА у Фейсбуці, на сьогодні посіяно 0,6 тис. гектарів ярого ячменю та 0,2 тис. гектарів пшениці ярої, що становить відповідно 4,3% та 7,4% від прогнозу.
В обласній адміністрації Буковини вказують, що у 2024 році планується посіяти ярі культури на площі 223,2 тис. гектарів, включаючи ярі зернові та зернобобові культури, технічні та олійні культури, кормові культури, овочево-баштанні культури та картоплю.
У Херсонській області аграрії вже посіяли ярий ячмінь на площі 1 тисяча гектарів та горох на 660 гектарах. Про це повідомив перший заступник начальника Херсонської ОВА Дмитро Бутрій.
Бутрій також зазначив, що загальна площа посівів у Херсонській області очікується на рівні 153 тис. гектарів на 2024 рік. Це включає ярі зернові та зернобобові культури, технічні культури, баштанні, картоплю та овочі.
Анна Лиса