Новини

Українці з’їдають по кілограму меду на рік

Щороку середньостатистичний українець з’їдає до 1 кг меду. Більше споживають лише в Словенії, Греції та Швейцарії – 1,6, 1,55 та 1,3 кг відповідно. Американці вживають 0,66 кг меду на рік, європейці в середньому – 0,65 кг.

За даними Асоціації українських експортерів та переробників меду, виробництво торік становило майже 100 000 тонн. З них 57 000 тонн експортували.

Крім внутрішнього ринку, Україна годує медом Європу, Америку й Азію.

Найбільші покупці – Німеччина та Польща. Останніми роками до них приєднались Бельгія, Іспанія, Данія, Франція, Італія, які раніше не купували український мед. Нарощує імпорт Туреччина.

«Якість меду не поступається європейській, – розповів «Інфо-Шувар» Вадим Паньковський, директор асоціації. – Експортери мають власні лабораторії, прослідковують кожну партію: від якого пасічника надійшов мед, із кого регіону, якого виду. Гомогенізують продукт і лише тоді відправляють».

Окремі показники якості в Україні контролюють суворіше, ніж в Європі. Наприклад, відслідковують вміст гідроксиметилфурфуролу – продукту розпаду цукрів, що утворюється при нагріванні меду.

В Україні нараховується 400 000 виробників меду. Кожен сотий житель – пасічник.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку