Виробництво лохини на експорт стрімко зростає. За словами експертів ринку, країна швидкими темпами наздоганяє європейських лідерів із вирощування цих ягід. Найімовірніше, що за кілька років Україна зможе випередити основних гравців ринку в Європі – Польщу, Іспанію і Німеччину.
Майже 90% врожаю лохини Україна експортує. Внутрішній ринок не є пріоритетним для українських виробників через низьку купівельну спроможність, інформує Шувар. До того ж, українська лохина є не надто популярною серед місцевих споживачів через високу ціну. Тож виробники не працюють над її просуванні.
«Господарства переважно постачають в українські мережі ягоду другого сорту або навіть відбракування, найкраща продукція йде на експорт. Але мова йде про найдорожчу свіжу ягоду. Звичайно, за таких умов неможливо розраховувати на успішні продажі», – каже Олег Босий, міжнародний експерт ягідного ринку України.
У цьому сезоні мінімальна ціна на лохину в господарствах була на рівні 90-100 грн/кг (2,87-3,19EUR/кг), а в мережах ягоду купували за 180-200 грн/кг (5,74-6,38 EUR/кг). На експорт господарства відправляли лохину в розпал сезону по 150-180 грн/кг (4,78-5,74 EUR/кг).
Цього року Україна зібрала близько 2 500 тонн лохини. На експорт відвантажили 1 800 тонн, збільшивши результат порівняно з минулим роком майже на 35%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!