Українські томатні гіганти “Чумак” та Agrofusion відновлюють виробництво після руйнувань

Українська томатна галузь, що сильно постраждала від війни, поступово відроджується. Найбільші переробники, “Чумак” та Agrofusion, шукають нові шляхи для роботи після втрати потужностей і сировинної бази, пише Ліга.
Через окупацію частини Херсонщини та підрив Каховської ГЕС, яка забезпечувала меліорацію, регіон, що був томатним серцем України, став непридатним для вирощування. Це призвело до значного падіння врожаю, який у 2022 році скоротився майже уп’ятеро.
“Чумак” втратив свій завод у Новій Каховці, який був розграбований і зруйнований. Тепер компанія розміщує замовлення на виготовлення продукції на інших заводах в Україні, зокрема у колишніх конкурентів. Це дозволяє їй продовжувати роботу, попри відсутність власного виробництва.
Agrofusion також постраждала, втративши один із заводів на окупованій території та пошкодивши інший. Проте, після ремонту, компанія відновила роботу заводу на Миколаївщині та використовує сировину з південних регіонів.
Попри труднощі, томатна галузь демонструє стійкість. Хоча обсяги виробництва значно менші, ніж до війни, українські переробники не відчувають дефіциту потужностей. Ситуацію на ринку може змінити рішення Кабміну про введення загороджувальних мит на турецькі помідори, що покликано підтримати вітчизняного виробника.
Нагадаємо, виробництво томатної пасти, кетчупів та соусів в Україні було майже повністю зосереджене у південному регіоні — поблизу Каховки, де працювали чотири великі заводи. Сьогодні ці підприємства або повністю зруйновані, або залишились на тимчасово окупованих територіях.