Новини    24 лютого 2025 16:21

Україні потрібно нарощувати переробку агропродукції для збільшення доданої вартості


Україна має значний потенціал у сфері переробки сільськогосподарської продукції, проте наразі він використовується далеко не повністю.

Про це заявив віцепрезидент Національної академії аграрних наук України, в.о. директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко, повідомляє пресслужба центру. передає agravery.

За словами експерта, частка валової доданої вартості у виробництві харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів складає лише 5%. Основними напрямами є виробництво олії та тваринних жирів (19%), м’яса та м’ясопродуктів (16%) та напоїв (13%).

Водночас перероблення та консервування фруктів і овочів, виробництво борошномельної та круп’яної продукції, молочних виробів і хлібобулочних товарів мають значно меншу частку – від 4% до 9%.

Проблеми та тенденції у сфері переробки

Рівень переробки основних видів сільськогосподарської продукції в Україні залишається низьким. Найбільше переробляється насіння соняшнику (69,3%), молока (39,3%) та м’яса (6%). Серед зернових культур лідерами є гречка (29,3%) та жито (23,6%).

Однак ситуація значно погіршилася у порівнянні з 2020 роком. Тоді на переробні підприємства надходило 98,9% насіння соняшнику, 55,9% гречки та 35% соєвих бобів.

Як стимулювати розвиток переробної галузі?

Науковці наголошують на необхідності створення умов для розширення сфери переробки та збільшення обсягів виробництва агропродовольчих товарів. Це дозволить наростити частку продукції з високою доданою вартістю та підвищити економічну ефективність аграрного сектору.

«Україна має потужний потенціал у сфері переробки агропродукції. Для його реалізації слід стимулювати розвиток переробної галузі та створювати умови для збільшення частки продукції з високим рівнем доданої вартості», – підсумував Юрій Лупенко.

Нагадаємо, олійноекстракційні заводи України скорочують переробку соняшнику, а частина підприємств зупиняє виробництво або переходить на переробку сої. Це спричинено стримуванням продажів соняшнику аграріями та зростанням цін на сировину.

Новини за темою:  Втрачені ринки: чому українська пшениця поступилася російській в Африці та Азії

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...