Україна повністю втратила власне виробництво житнього борошна і змушена імпортувати цей традиційний продукт. Експерти попереджають про неминуче подорожчання чорного та пшенично-житнього хліба на 10-15% у найближчі місяці.
Про це в інтервʼю «Главкому» розповів гендиректор «Української аграрної конфедерації» Павло Коваль.
За останні роки Україна повністю втратила власне виробництво житнього борошна і перейшла на його імпорт. Як заявив генеральний директор “Української аграрної конфедерації” Павло Коваль, ситуація змушує очікувати підвищення цін на чорний і пшенично-житній хліб у найближчому майбутньому.
“Ми більше не виробляємо власне житнє борошно, а імпортні поставки ускладнені через неможливість закупівель у Білорусі та Росії. Польські ж виробники не мають значних надлишків для експорту”, – пояснив Коваль.
Експерт підкреслив, що зростання цін не буде катастрофічним через обмежену купівельну спроможність населення, але становитиме 10-15% порівняно з минулим роком.
За даними аграрних експертів, ситуація з хлібом ускладнюється загальною інфляцією, яка перевищила 12%. Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук прогнозує, що протягом 2025 року ціни на хліб можуть щомісяця зростати на 1,5-2%, а за рік – на понад 20%.
Цікаво, що за словами міністра аграрної політики Віталія Коваля, попри очікуване подорожчання, ціни на хліб в Україні залишаються нижчими, ніж у більшості європейських країн. Однак ця різниця обумовлена насамперед рівнем доходів населення.
Нагадаємо, українські аграрії цього року можуть зібрати на 10% менше зернових і олійних культур порівняно з потенційними можливостями, вийшовши на рівень 73-74 млн тонн. Це може додатково вплинути на цінову ситуацію на внутрішньому ринку продовольчих товарів.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!