Різдвяне меню із традиційних страв обійдеться середньостатистичній родині приблизно в 969,74 гривні. Йдеться про страви як кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники, тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, а також свіжі та солоні овочі тощо.
Ці розрахунки були проведені ННЦ «Інститут аграрної економіки».
Зазначається, що пшенична кутя (950 г продуктів за традиційним рецептом) коштує 103,71 гривні. Серед найдорожчих інгредієнтів цього року виокремлюються мак – 43 гривні за 200 г, волоські чищені горіхи – 24 гривні, родзинки – 17,50 гривні за 100 г відповідно. Пшенична крупа з твердої пшениці коштує 9,60 гривні за 400 г. Мед коштує 8 гривень за 100 г, а цукор (50 г) – 1,61 гривні.
Традиційний узвар готується із сушених яблук, груш і чорносливу. Готові набори цих фруктів обійдуться у супермаркетах в 66 гривень (600 г на 2 л води).
Смажена риба виявилася найдорожчою стравою цього року (336,69 гривні). За 2 кг живого коропа доведеться заплатити 331,90 гривень, а за 200 г борошна – 4,79 гривні.
Другою за вартістю стравою буде борщ пісний з квасолею. За 2,535 кг продуктів (на 2 л води) доведеться витратити 82,83 гривні. Найдорожчою складовою є біла суха квасоля (300 г) – 42,75 гривні. Овочі для борщу обійдуться так: картопля (362 г) – 5,04 гривні, капуста (300 г) – 3,40 гривні, цибуля (100 г) – 1,44 гривні, морква (400 г) – 4,34 гривні, буряк (800 г) – 7,92 гривні.
Вартість вінегрету (1,58 кг продуктів) становить 34,19 гривні. Серед найдорожчих інгредієнтів – бочкові солоні огірки за 14 гривень за 200 г. Вартість овочів включає: картоплю (600 г) – 8,40 гривень, буряк (400 г) – 3,96 гривні, моркву (378 г) – 4,10 гривень. Заправка рослинною олією коштує 3,53 гривні за 50 г, а сіль та перець до свого смаку – 0,20 гривні.
Вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) коштують 26,17 гривні, включаючи: картоплю (1 кг) – 14 гривень, борошно (500 г) – 11,97 гривні, сіль (10 г) – 0,20 гривні. Вареники з капустою (1,481 кг продуктів) обійдуться у 26,81 гривні, а з вишнею – 47,27 гривні (за 810 г продуктів).
Тушкована капуста (2,229 г продуктів) коштує 65,26 гривні, де печериці (300 г) виявилися найдорожчим компонентом (37,29 гривні). Вартість інших овочів становить 22,13 гривні.
Смажена картопля обійдеться у 16,81 гривні, квашена капуста – 50 гривень за 500 г, бочкові солоні огірки – 28 гривень за 400 г, а свіжі овочі, такі як огірки (46 гривень) і помідори (40 гривень), коштують по 500 г відповідно.
Загальна вартість різдвяного столу 2023 року буде трошки вищою порівняно з минулим роком через проблеми, пов’язані з російською агресією. Однак це зростання в цьому році буде значно меншим
Нагадаємо, що Різдво вже не за горами, отже пора подумати про те, що буде на вашому святковому столі. Ми підготували для вас підбірку з 12 пісних страв, які додадуть різноманіття будь-якому застіллю. У списку є як традиційна їжа, так і доволі екзотичні пропозиції.
У 2023 році не очікується зміна цін на новорічні ялинки для українців. У середньому вартість за 1 метр складе близько 135 гривень.
Наразі на українському ринку яйця коштують близько 60 гривень за десяток, і в період новорічних свят вони можуть подорожчати до 70 гривень.
Маргарита Юзяк