Новини    23 квітня 2024 19:59

У селі на Одещині з’явиться трояндова кав’ярня

У межах цього проєкту планується створення сільськогосподарського кооперативу "Трояндова феєрія" з вирощування троянд та виготовлення крафтової продукції, яка реалізовуватиметься у фірмовій кав’ярні-майстерні

У селі Трояндове Доброславської громади Одеської області завершили ремонт приміщення під трояндову кав’ярню, яка є частиною масштабного проєкту “Трояндова феєрія”. Про це AgroPortal повідомила керівник проєкту Альона Шихалієва.

2022 року село стало переможцем Всеукраїнського конкурсу “Неймовірні села України”, організованого виданням AgroPortal за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, з проєктом “Трояндове Королівство”.

У межах цього проєкту планується створення сільськогосподарського кооперативу “Трояндова феєрія” з вирощування троянд та виготовлення крафтової продукції, яка реалізовуватиметься у фірмовій кав’ярні-майстерні. Для кав’ярні за грантові кошти конкурсу закуплено термопрес для сублімації продукції, кавоварку та ноутбук.

Під кав’ярню Доброславська громада виділила архітектурну родзинку села — будинок, який спроєктував німецький архітектор Штегер для німецького пана Реміха. На першому поверсі приміщення знаходиться дитячий садочок, а на другому — місце під майстерню-кав’ярню. Зараз шукаємо людей, які взяли б його в оренду, – розповіла Шихалієва.

Загалом проєкт “Трояндова феєрія” є дуже потужним і потребує значних фінансових вкладень. Саме тому представники громади вирушили до Нідерландів, де з 23 по 27 квітня відбудеться трейд-місія з обговорення шляхів економічного відновлення України. Трояндовий проєкт неймовірного села також буде презентовано на цьому інвестиційному форумі.

Вже розроблено бренд “Трояндова феєрія”, і маємо проєкт парку. Ми розуміємо, що реалізувати це все дорого, але в межах відновлення України хочемо зробити село трояндовим центром не лише України, а й Європи… Щодо самого парку, то територія у 6 га під нього вже готова, підведено всі комунікації. Місцеві трояндарі з минулого року висаджують там своїми силами квіти, – додала керівниця проєкту трояндового парку.

Зауважимо,

У другому півріччі 2023 року в Україні відзначено значний ріст виторгу закладів громадського харчування порівняно із попереднім роком. За результатами дослідження, проведеного компанією Poster на вибірці з 5 тис. закладів, виявлено, що загальний виторг збільшився на 30%, відвідуваність зросла на 10%, а середній чек збільшився на 18%.

Новини за темою:  6000 пляшок на годину: у Тернопільській області запустили сучасну лінію розливу олії

Найбільше зростання виторгу відзначено у ресторанному сегменті, де показник зріс на 37%. Середній чек у ресторанах підвищився на 23%, досягнувши 625 гривень, а відвідуваність збільшилася на 11%.

Також варто відзначити добрий показник кав’ярень, де виторг збільшився на 31%, середній чек піднявся на 20%, а відвідуваність зросла на 9%. Сегмент кафе відзначився зростанням виторгу на 26%, при збільшенні середнього чека на 17% та відвідуваності на 7%.

Бари зафіксували зростання виторгу на 28%, з підвищенням середнього чека на 12% та відвідуваності на 15%. Пекарні відзначилися зростанням виторгу на 22%, при збільшенні середнього чека на 17%, але лише на 5% відбулося збільшення відвідуваності.

Сегмент фастфуду продемонстрував зростання виторгу на 27%, середній чек збільшився на 21%, але відвідуваність зросла лише на 5%. Кальянні показали ріст виторгу на 28%, при збільшенні середнього чека на 18% та відвідуваності на 9%.

Згідно з опитуванням, 44% рестораторів стверджують, що показники роботи їх закладів у 2023 році виправдали їх очікування, тоді як 40% висловлюють протилежну думку. 16% відзначили, що результати перевищили очікування.

У той час як понад третина рестораторів стикалася зі зниженням рентабельності бізнесу, чверть повідомила про збільшення цього показника, а решта стверджує, що він залишився на попередньому рівні. Найскладніше було рестораторам утримувати команди, утримувати ціни на страви, знаходити мотивацію для роботи та розв’язувати проблеми, пов’язані зі зміною цільової аудиторії, комунальними послугами, корупцією, низькими продажами та зміною покупців.

Більшість рестораторів зуміли зберегти свої команди, і лише 30% намагалися залучити нових працівників у 2023 році.

Нагадаємо, станом на грудень 2023 року найвища ціна еспресо в Україні — на Одещині (36 грн). На другому місці — Донеччина (35 грн). На третьому — Харківщина (32 грн).

Новини за темою:  Нічні заморозки до -3°C: синоптики попереджають про загрозу для посівів у західних та північних областях

Анна Лиса

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...