Україні зафіксовано випадок ботулізму внаслідок вживання рибних консервів, повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Києві у Facebook.
За вказаними джерелами, мешканець Фастівського району Київської області захворів на ботулізм після вживання консервованої риби “Тунець у власному соку”. Пацієнт стверджує, що консерви придбав у одній з торговельних мереж столиці.
З 19 січня Головним управлінням розпочато невідкладний захід державного нагляду та контролю за операторами ринку, які торгують вказаною продукцією, з проведенням відбору зразків для лабораторних досліджень. Продукт було вилучено з обігу до отримання результатів лабораторних випробувань, і прийняті заходи для забезпечення безпеки і унеможливлення загрози для здоров’я споживачів даної продукції.
Щодо бренду консервів нині не повідомляється.
Ботулізм може виникнути при вживанні продуктів тваринного та рослинного походження, які забруднені клостридіями, а також неправильно консервованих продуктів, ковбас, шинки, копченої риби. Симптоми ботулізму можуть з’явитися через кілька годин або днів після вживання інфікованого продукту, включаючи нудоту, блювоту, шлункові спазми, діарею та параліч.
Нагадаємо, у 2023 році рибна ферма “Сом з Павлиша” почала реалізовувати промислове вирощування личинок комахи, відомої як “чорна львинка”. Це потрібно для того, аби запустити виробництво білкового концентрату з неї.
Маргарита Юзяк
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!