Новини / Фінанси     28 січня 2024 11:33

У 2023 році Україна покращила експорт солодощів


Україна за підсумками 2023 року зафіксувала позитивні тенденції у сфері експорту кондитерських виробів, повідомляє Українська асоціація аграрного експорту.

За вказаний період обсяг та виторг від експорту кондитерських цукрових виробів зросли на 34% та 23% відповідно, до $186 мільйонів за 86 тисяч тонн. Крім того, експорт какао-продуктів та шоколаду виросли на 32%, до $195 мільйонів, при збільшенні обсягу на 18%, до 55 тисяч тонн. Надалі, поставки хлібобулочних кондитерських виробів на міжнародний ринок також відзначилися позитивною динамікою, зростаючи на 29% в обсягу (89 тисяч тонн) та на 40% вартістю ($213 мільйонів).

Українські цукерки, зокрема “ірис” та інші з вареного цукру, карамель та білий шоколад, мають великий попит на зовнішніх ринках. За даними Української асоціації аграрного експорту, протягом першого півріччя 2023 року Україна експортувала понад 40 тисяч тонн цукрових кондитерських виробів на суму близько $85 мільйонів. Польща, Румунія і Казахстан є основними споживачами, забезпечуючи третину всіх закупівель.

Зазначено, що у 2022 році глобальний експорт цукрових солодощів перевищив $14 мільярдів, зростаючи на 6% порівняно з 2021 роком. Німеччина, Китай, Туреччина, Іспанія, Бельгія та інші країни виступають ключовими гравцями на світовому ринку кондитерських виробів.

У світлі цих тенденцій Українська асоціація аграрного експорту ще у серпні рекомендувала компаніям сфокусуватися на новітніх продуктах зі зміненими характеристиками, смаками та упаковкою. Також важливо звернути увагу на нішеві продукти для окремих географічних регіонів, щоб розширити можливості отримання преміальної виручки в умовах конкурентного глобального ринку кондитерських виробів.

Нагадаємо, для багатьох людей відмова від улюблених солодощів при переході на здоровий спосіб харчування є викликом. Проте, за даними Міністерства охорони здоровʼя України, можливо поєднувати задоволення від печива та цукерок зі здоровим харчуванням, дотримуючись певних правил.

Новини за темою:  Посівна-2025: Україна засіяла вже понад 3 млн га, але кукурудза та гречка відстають

Британський стартап Supplant навчився виготовляти їжу із відходів, зокрема, цукор, макарони, печиво та шоколад, інформує newfood. Засновник Том Сіммонс провів чотири роки як науковий дослідник та біохімік, розробляючи у Кембридзькому університеті альтернативний цукор та клітковину.

Маргарита Юзяк

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також