Через спалах небезпечного вірусного захворювання ящуру в Угорщині Україна ввела обмеження на ввезення тварин і продукції тваринного походження. Рішення ухвалила Держпродспоживслужба, спираючись на дані Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH) та ЄС.
Україна запровадила заборону на імпорт з Угорщини тварин, чутливих до вірусу ящуру, а також продукції тваринного походження, щоб запобігти поширенню інфекції на території країни. Про це повідомила Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Згідно з рішенням, заборонено ввезення:
- тварин, які можуть заразитися ящуром;
- генетичного матеріалу (сперми, ембріонів тощо);
- продуктів тваринного походження від сприйнятливих видів.
“Такі заходи вжито для запобігання занесенню збудника ящуру на територію України. Держпродспоживслужба та її територіальні органи здійснюють постійний контроль епізоотичної ситуації”, – йдеться у повідомленні.
Що відомо про ящур?
Ящур – надзвичайно заразна вірусна хвороба, що вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних. Інфекція швидко поширюється, а інкубаційний період може тривати від кількох днів до двох тижнів.
Основні симптоми:
- афти (виразки) у ротовій порожнині, на язику, вимені та кінцівках;
- рясне слиновиділення;
- втрата апетиту, слабкість, кульгавість;
- висока температура;
- аборти, загибель молодняку, зниження молочної продуктивності.
Фахівці наголошують, що при підозрі на ящур необхідно негайно звертатися до Держпродспоживслужби або ветеринара.
Українська влада продовжить моніторинг ситуації, щоб запобігти поширенню хвороби та захистити національну тваринницьку галузь.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!