Новини / Тваринництво     19 жовтня 2024 15:21

У Києві посилили контроль за продукцією птахівництва через спалах пташиного грипу


На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при виконавчому органі Київської міської ради ухвалили рішення посилити контроль за обігом продукції птахівництва, відпрацювали алгоритм вилучення з обігу ймовірно контамінованої продукції, у разі виявлення, а також алгоритм реагування на випадки загибелі птиці та механізми сповіщення.

Про це інформує Держпродспоживслужба.

Посилення контролю пов’язане із загостренням епізоотичної ситуації, зокрема, випадку грипу птиці серед диких перелітних птахів у с. Мала Сквирка Фурсівської сільської територіальної громади Білоцерківського району Київської області. Там, у 4 лебедів, виявлених на річці Сквирка, при молекулярно-генетичних дослідженнях виявлено РНК вірусу грипу типу А субтипу H5N1.

Як відомо, грип птиці – гостра контагіозна вірусна інфекція птахів, викликана будь-яким вірусом грипу A. Грип птиці характеризується загальним пригніченням, набряками, ураженням респіраторних органів та шлунково-кишкового тракту та перебігає у виді епізоотій та ензоотій.

Збудник грипу птиці – PHK-вірус, за комплементзв’язувальним антигеном споріднений з вірусом типу A людей і тварин. Визначені віруси пташиного грипу можуть інфікувати людину і являють значний ризик для її здоров’я. Інфікування людей відбувається переважно при прямому контакті з хворою (живою чи мертвою) домашньою птицею або з забрудненим (секрецією чи виділеннями птахів) середовищем, зокрема на ринках живої птиці.

Збудники пташиного грипу поділяються на віруси, що викликають високопатогенний та низькопатогенний пташиний грип.

Дикі птахи, особливо мігруюча водоплавна птиця, є природним резервуаром вірусів грипу птиці. Джерелом інфекції є хвора і перехворіла птиця, а також водоплавна птиця без клінічних ознак захворювання. Дикі качки, крячки, лебеді, чайки та інші види перелітної птиці, чутливі до вірусу грипу птиці, є переносниками інфекції та природним резервуаром інфекції.

Факторами передачі збудника є інфікована обмінна тара, корми, інкубаційні яйця, тушки, пір’я. Механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал, комахи, пухоїди, синантропні птахи, дика перелітна птиця, гризуни. Проте інфікування птиці відбувається в основному повітряно-крапельним шляхом.

Новини за темою:  Держава компенсує утримання кіз та овець: як отримати дотацію у 2025 році

Вірус виділяється у навколишнє середовище зі слиною, носовим секретом і послідом. Вірусоносійство у птиці, яка перехворіла, триває 2-3 місяці та більше.

Інкубаційний період у птиці триває 1-7 днів. В окремих випадках – від декількох годин до 7 діб і більше.

Клінічні ознаки грипу птиці є мінливими і залежать від вірулентності вірусу, виду птиці, віку, статі, супутніх хвороб і навколишнього середовища тощо.

Нагадаємо, у США м’ясо хворої молочної корови дало позитивний результат на вірус пташиного грипу. Зазначимо, що раніше у корів знаходили цей вірус, але цього разу його виявили в яловичій тканині.

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також