Тваринництво

Лише чверть українських свинарів підтримують вступ України до ЄС – опитування

24% представників галузі свинарства вважають позитивним вступ до Європейського Союзу, оскільки це відкриє доступ до нових ринків, де прозоріші правила та умови.

Про це свідчать результати опитування, проведеного асоціацією «Свинарі України» у співпраці з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FАО) та Європейським банком реконструкції та розвитку (EBRD).

Як зазначається, опитування було проведено серед виробників, які забезпечують близько 80% промислової пропозиції свинини (сукупне поголів’я налічує понад 2 млн гол., з них 168 тис. гол. — основні свиноматки).

На думку фахівців, такий відсоток позитивних відповідей пояснюється тим, що більшість (40%) асоціюють вступ до ЄС із втратою своєї конкурентоспроможності, 26% — побоюються посилення регуляторних вимог, 10% — говорять про технічну і фінансову неготовність сектору, зважаючи на великий обсяг інвестицій, потрібний для вдосконалення виробничої системи відповідно до всіх європейських вимог.

«За таких умов 36,2% виробників свинини, які взяли участь в опитуванні, переконані, що для швидшої та легшої трансформації галузі відповідно до вимог ЄС потрібні пільгові кредити, гранти, інші компенсації та доступ до фінансових ресурсів. Інші ж вважають за потрібне прибрати корупційну/бюрократичну складову в процесах отримання дозволів та сертифікатів, високу частку чорного ринку, подолати індивідуальні складнощі операторів, а також економічні та воєнні виклики», — підсумували в асоціації.

Нагадаємо, українська м’ясна галузь демонструє значне скорочення імпорту свинини та водночас зростання експорту, що може дозволити країні вперше вийти на статус нетто-експортера.

За даними митної статистики, обсяг імпорту охолодженого та замороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203) з січня по жовтень 2024 року становив лише 2,1 тис. тонн, що в 5,5 раза менше, ніж за аналогічний період минулого року. Імпорт свинини зараз займає менше ніж 1% ринку, а загальний обсяг поставок у 2024 році може побити рекордно низькі показники 2018 року, коли імпорт становив 5,2 тис. тонн.

Валерія Ясницька

Журналіст-аналітик, редактор. Пише інтерв'ю та статті про агробізнес. Має дві вищі освіти - економічну та технічну. У друкованих та онлайн-ЗМІ працює від 2006 року. Улюблена тематика - економічне та соціально-політичне життя України.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку