Новини / Тваринництво     21 жовтня 2024 11:07

Експерти пропонують шляхи зменшення збитків свинарства в Україні


Експерти свинарської галузі в Україні пропонують зменшити збитки від ліквідації свиней, хворих на африканську чуму свиней (АЧС), через дозвіл на перероблювання м’яса забитих тварин на консерви.

Про це повідомляє Delo.ua.

За оцінками фахівців, впровадження такої державної програми могло б скоротити збитки на 30-40%. Наразі профільні органи аналізують ситуацію та розглядають можливі зміни до нормативних документів.

Головною причиною скорочення поголів’я свиней, за словами експертів, є соціально-економічні труднощі, спричинені війною. Особливо це стосується господарств населення, які вирощують до 40% свиней в Україні. Мобілізація чоловіків, які доглядають за тваринами, призводить до масового припинення присадибного свинарства.

Стабільно працювати в умовах війни можуть лише промислові свинокомплекси, які визнані стратегічними підприємствами і мають право бронювати частину військовозобов’язаних.

Експерти наголошують, що підтримка свинарської галузі в умовах війни є необхідною для забезпечення продовольчої безпеки України.

Нагадаємо, у середині жовтня ціни на свиней забійних кондицій в Україні продовжили знижуватися.

Новини за темою:  З 20 травня аграрії можуть отримати 7 000 грн за кожну корову: як подати заявку

Читайте також