Українські споживачі вже можуть скуштувати перші імпортні кавуни – з початку червня до країни ввезли понад 500 тонн смугастих ягід з Туреччини. Фахівці Держпродспоживслужби заявляють, що вся продукція пройшла ретельний фітосанітарний контроль на кордоні, зокрема в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Кіровоградській та Черкаській областях.
Про це повідомляє пресслужба Держпродспоживслужби.
Як повідомляють у відомстві, кожна партія кавунів перевіряється на наявність шкідливих організмів, залишків пестицидів та інших небезпечних речовин.
“Ми продовжуємо суворо контролювати якість імпортних продуктів, щоб захистити здоров’я українців”, – підкреслили у Держпродспоживслужбі.
Тим часом українські фермери готуються до власного сезону. У Херсонській області планують вдвічі збільшити площі під баштанними культурами, проте, за словами керівника департаменту сільського господарства Херсонської ОДА Дмитра Юнусова, це не призведе до зниження цін.
“Навіть при урожайності 10 тонн з гектара кавуни залишатимуться дорогими, як і минулого року”, – зазначив він.
Наразі на гуртових ринках, зокрема у Львові, кавуни продають за 35 гривень за кілограм. Юнусов пояснив, що Херсонщина поки не може вийти на експортні обсяги, як у 2021 році, тому вся продукція спрямована на внутрішній ринок.
Нагадаємо, минулого року через наслідки війни та зменшення посівних площ ціни на кавуни в Україні значно зросли. Нинішній імпорт з Туреччини допоможе частково задовольнити попит, але дешевих кавунів у цьому сезоні очікувати не варто.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!