За даними Держстату, на початку осені відбулось значне подорожчання сала, свинини та вершкового масла. Ціна на сало підскочила на 3,5 гривні. Відтепер його купують у середньому за 54,9 грн/кг.
«При цьому на сало відбувається величезне коливання цін по регіонах – в місті Києві його можна придбати за 104 гривень за кілограм, а на Тернопільщині – за 32 гривні. Різниця в ціні більше, ніж в три рази, або «космічні» 72 гривні», – коментує у Facebook генеральний директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.
Свинина за першу декаду вересня додала 2,6 грн і коштує 104 грн/кг. Коливання вартості між регіонами складає 19 грн: у місті Києві «соціальна» свинина з кісточкою коштує 114,7 грн/кг, у Тернопільській – 95,7 грн/кг.
Масло вершкове підвищилось в ціні майже на 3 грн. Відтепер середня ціна його складає 147,2 грн/кг. За даними Держстату, в Київській області масло коштує 165,5 грн, тоді як на Тернопільщині – 126,4 грн/кг. Різниця в ціні – майже 40 грн.
Найбільші ціни на яловичину у місті Києві – 127,8 грн/кг, на яйця у Тернопільській області – 19,4 грн/десяток, на тушку курячу у Чернівецькій області – 57,7 грн/кг. Найменші ціни на яловичину на Чернігівщині – 97,2 грн/кг, на яйця і тушку птиці у Запорізькій області – відповідно 16,9 грн/десяток та 53,3 грн/кг. Різниця в ціні в регіонах на яловичину складає 30 грн.
Ціна на деякі овочі почала зростати. Найбільша ціна на буряк у Чернівецькій області – 7,4 грн/кг, а найменша у Запорізькій області – 3,7 грн/кг. Морква найдорожча на Буковині – 9,6 грн/кг, а найдешевша на Миколаївщині – 6,3 грн/кг.
Єдиний продукт, який подешевшав більше ніж на 20 копійок – це картопля. Вона за першу декаду вересня подешевшала на 25 копійок і її середня ціна складає 6,7 грн/кг. Якщо проаналізувати у розрізі регіонів, то картопляний лідер – місто Київ з 8,3 грн/кг, а аутсайдер Рівненщина – 4,8 грн/кг.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!