В Україні веде господарську діяльність 200 молочних підприємств. 20 із них переробляють 70-80% молока. При цьому троє серйозних гравців ринку, виробники сиру Мілкіленд, Альміра і Терра Фуд перебувають у стані дефолту.
У компаній великі фінансові зобов’язання. З часом їхні активи можна буде купити, і цією ситуацією варто би скористатися виробники молока, вважає Вадим Чагаровський, голова ради директорів Спілки молочних підприємств України.
«5-6 великих господарств можуть за $3-4 млн купити активи однієї з компаній і стати єдиними кооперативом», – сказав Чагаровський в інтерв’ю Інфагро.
На кооперативах тримається 75% світової молочної індустрії. У Новій Зеландії працює потужний кооператив Fonterra, в Європі – Arla і FrieslandCampina, в США – Dean Foods і California Dairy. В Україні кооперативне виробництво слаборозвинене, хоча широко розповсюджені молочнотоварні ферми, які дають ринку по 25-30 тонн молока.
«Поки що кооперативний рух гальмується недосконалим законодавством, а схеми кооперації частіше нагадують давальницькі з випуском продукції під певними торговими марками», – зазначив Чагаровський.
Раніше Тернопільський молокозавод анонсував кооперативну співпрацю з двома виробниками молока єврогатунку. Підприємства спільно виготовлятимуть йогурти та кефір.
Щорічно молочнотоварні ферми України постачають на переробку близько 2,8 млн тонн молока.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!