Цьогоріч виробники планують експортувати до 3 мільйонів тонн сої

Українські агрокомпанії збільшуватимуть обсяги виробництва сої в першу чергу шляхом розширення площ — прогнозується збільшення до 2,1 млн га, що на 18% більше, ніж у 2024 році.
Про це в блозі «Ринок олійних у 2025 році: на що варто звернути увагу агровиробникам» для AgroPortal.ua розповіла виконавча директорка Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко.
За її словами, очікується, що у 2025 році виробництво зросте на 7% порівняно з попереднім роком і сягне 5,1 млн т.
«Беручи до уваги скасування імпортних мит і квот для України, ЄС буде основним ринком збуту для української сої. Прогнозується, що експорт зросте до 2,9 млн т. Паралельно зростає і внутрішній попит завдяки активному розвитку тваринництва, зокрема кормових програм, а також переробної галузі, що забезпечує виробництво соєвої олії та шроту», — додає експертка.
Водночас Сюзанна Григоренко зазначає, що, шукаючи ефективну відповідь на кліматичні зміни, аграрії обирають різноманітні сорти та гібриди, стійкі до посух, таким чином підвищуючи врожайність з гектара.
«Складними залишатимуться питання логістики: в доступі до портів пріоритети видаватимуться зерну, так званим хлібним культурам. Відчутною буде конкуренція за ринок ЄС із постачальниками з Південної Америки, що зазвичай пропонують нижчі ціни» — прогнозує експертка.
Нагадаємо, Національний центр біобезпеки Пакистану (NBC), державний регулюючий орган, відповідальний за оцінку потенційних ризиків, пов’язаних з ГМО, для здоров’я людини та навколишнього середовища, офіційно дозволив імпорт до країни ГМ-сої, надавши ліцензії на імпорт 39 компаніям.