З настанням холодів і коли температура повітря знижується — з’являється бажання випити чогось зігріваючого. Пропонуємо десять напоїв, які порадують смаком і забезпечать енергією.
Глінтвейн
Розглядаючи гарячі напої для осені та зими, не можна не згадати про глінтвейн. Цей напій може бути алкогольним, але також і безалкогольним. На смак і аромат цей безалкогольний глінтвейн буде чудовим способом зігріти вас в холодну пору року.
Запропонуємо вам приготувати глінтвейн на основі виноградного соку. Для його приготування знадобиться близько 15 хвилин.
Інгредієнти (на 3-4 порції):
- 3 склянки червоного виноградного соку;
- 0,5 склянки води;
- 1 паличка кориці;
- по 2 столові ложки цедри лимона та апельсина;
- 4 гвоздики;
- 2-3 столові ложки меду.
Як приготувати:
В товстостінній каструлі об’єднайте всі інгредієнти та підігрійте на повільному вогні до максимуму 80 °C. Утім основу напою не потрібно кип’ятити.
Покрийте гарячий глінтвейн кришкою, аби він настоявся протягом 5 хвилин. Надалі розлийте напій по склянках і подавайте на стіл.
Збитень
Цей старовинний гарячий напій можна приготувати всього за чверть години.
Інгредієнти (на чотири порції):
- 1 літр води;
- 0,5 чайної ложки меленого імбиру;
- 4 гвоздики;
- 150 г меду;
- 1 паличка кориці;
- 3 лаврових листи;
- 4 шматочки лимона.
Як приготувати:
Усі спеції треба покласти в воду і довести до кипіння. Збитень треба варити близько 5-7 хвилин, знімаючи з нього піну. Після вимикання вогню треба додати мед до рідини і добре розмішати.
Процідіть готовий напій і розлийте його по склянках. Його також можна прикрасити скибкою лимона.
Імбирний чай
Цей час містить кальцій, магній, фосфор, залізо, цинк, а також вітаміни A, B і C, тому підвищує імунітет і допомагає боротися з застудою. Його насичений пряний аромат, додасть бадьорості організму протягом усього дня.
Інгредієнти:
- 30 г кореня імбиру;
- 30 г м’яти;
- 5 скибочок лимона;
- 3-4 ложки меду;
- 1 літр води.
Як приготувати:
Трохи м’яти треба відкласти для подачі, а решту покласти на дно чайника для заварювання. Їх не потрібно відділяти від стебел. До чайника додати нарізаний лимон.
Імбир треба нарізати тонкими скибочками і покласти в фільтр-сітку, якщо такий є, або просто безпосередньо в чайник.
Чай варто залити гарячою водою температурою 90 градусів Цельсія, але не окропом, щоб не втратити вітаміни. Чаю має настоятися протягом 10-15 хвилин.
При подачі можна додати мед або прикрасити чашку м’ятою та скибочкою лимона.
Теплий яблучний напій
Інгредієнти:
- 1 апельсин;
- 1 чайна ложка гвоздики;
- 8 склянок яблучного соку;
- 4 склянки журавлинного соку;
- 1 столова ложка меду;
- 2 палички кориці.
Як приготувати:
Наріжте апельсин на тонкі скибочки і змішайте з гвоздикою.
В сотейнику поєднайте яблучний сік (або сидр) з журавлинним соком та медом. Поставте на повільний вогонь, накрийте кришкою і готуйте протягом 10 хвилин.
Додайте апельсин з гвоздикою і палички кориці. Продовжуйте готувати протягом 5-7 хвилин.
Видаліть скибочки апельсина та палички кориці.
Узвар
Цей традиційний український напій за старих часів готували часто на Різдво.
Рецепт:
- 100 г сушених яблук;
- 100 г сушених груш;
- 100 г чорносливу;
- 50 г ізюму;
- 2 ст. ложки меду;
- 3 л води.
Як приготувати:
Залийте сухофрукти водою і залиште їх на 20-30 хвилин. До них можна додати цукор — 2-3 ст. ложки цукру на 3 літри води.
Надалі поставити воду на вогонь та довести до кипіння. Після чого треба додати промиті сухофрукти, але їх можна покласти ще у холодну воду.
Після кипіння вимкніть вогонь та дайте напою настоятися.
Вишневий пунш
Процес його приготування займає всього 15-20 хвилин.
Інгредієнти (на шість порцій):
- 100 г заморожених вишень;
- 100 мл вишневого соку;
- 0,5 л яблучного соку;
- 0,5 л апельсинового соку;
- 1 лайм;
- 1 апельсин.
Як приготувати:
У посудину для пуншу покладіть подрібнені цитрусові та вишні. Паралельно змішайте усі соки, але не кип’ятіть, а підігрійте.
Сумішшю залийте фрукти й дайте напою настоятися протягом 5 хвилин.
Напій на кокосовому молоці
Приготування цього напою займе приблизно 15 хвилин.
Інгредієнти (на 2-3 порції):
- 0,5 л кокосового молока;
- 2-3 см кореня імбиру;
- 1 чайна ложка куркуми;
- Щіпка каєнського перцю;
- 1 столова ложка меду.
Як приготувати:
На вогні повільно нагрійте кокосове молоко, але не доводьте до кипіння.
Паралельно змішайте решту інгредієнтів та додайте 3-4 ложки гарячого молока, після чого ретельно розмішайте складові. До цієї суміші влийте решту молока і ще раз добре перемішайте.
Процідіть отриману рідину в склянки.
Чай з молоком та спеціями
Цей чай стане цікавим, якщо ви вже наситилися трав’яними або фруктовими чаями.
Інгредієнти:
- 4 чайних пакетики чорного чаю;
- 4 палички кориці;
- 1 шматок кореня імбиру (приблизно 2,5 см);
- 10 гвоздик;
- 0,5 чайної ложки ванілі;
- 0,5 склянки цукру;
- 4 склянки молока;
- 4 склянки води.
Як приготувати:
Спершу заваріть чай зі спеціями, які можна покласти до нього одразу. Після 5-7 хвилин, аби чай настоявся, змішайте із ним гаряче молоко у співвідношенні 1:1. За бажанням напій можна прикрасити збитими вершками.
Гарячий шоколад з ромом та корицею
Гарячий шоколад є одним із найулюбленіших напоїв в зимовий період, але за бажанням до нього можна додати трохи алкоголю.
Інгредієнти:
- 80 г гіркого шоколаду;
- 100 мл золотистого пряного рому;
- 250 г вершків з жирністю 20%;
- Коричневий цукор до свого смаку;
- 1 паличка кориці;
- 1 бутон гвоздики;
- 2-3 коробочки кардамону;
- Смужки апельсинової цедри для прикраси.
Як приготувати:
Розломіть паличку кориці та роздавіть кардамон. Усі спеції необхідно змішати з вершками та цукром на вогні. Коли напій нагріється — зняти з вогню та накрити кришкою. Його треба або утеплити товстим рушником, або перелити у термос. Після чого дайте напою настоятися протягом 10 хвилин.
Шоколад наріжте на дрібні шматочки і додати в гарячі вершки. У нагріті келихи влийте ром, процідіть шоколад і прикрасьте цедрою апельсина.
Грог
Цей напій був винаходом британських моряків, який допоможе відмінно зігрітися та позбутися від втоми та низької енергії. Ще він має антисептичні властивості, і відомий як ефективний засіб для попередження грипу та застуди, але містить більше алкоголю, ніж глінтвейн.
Інгредієнти:
- 500 мл води;
- 0,75 л рому;
- 2 столові ложки цукру;
- 21 гвоздика;
- 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю;
- 0,5 чайної ложки кориці;
- 1 гілка м’яти.
Як приготувати:
Доведіть воду до кипіння у великій каструлі, додайте цукор, гілку м’яти та спеції. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть приблизно 15 хвилин.
Зніміть з вогню, процідіть, додайте ром і добре перемішайте. Накрийте кришкою та дайте настоятися ще 15 хвилин.
Подавайте напій на стіл відразу. Рекомендується пити грог із широких келихів.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!