Новини    17 жовтня 2023 10:10

ТОП-10 зігріваючих напоїв взимку


З настанням холодів і коли температура повітря знижується — з’являється бажання випити чогось зігріваючого. Пропонуємо десять напоїв, які порадують смаком і забезпечать енергією.

Глінтвейн 

Розглядаючи гарячі напої для осені та зими, не можна не згадати про глінтвейн. Цей напій може бути алкогольним, але також і безалкогольним. На смак і аромат цей безалкогольний глінтвейн буде чудовим способом зігріти вас в холодну пору року.

Запропонуємо вам приготувати глінтвейн на основі виноградного соку. Для його приготування знадобиться близько 15 хвилин.

Інгредієнти (на 3-4 порції):

  • 3 склянки червоного виноградного соку;
  • 0,5 склянки води;
  • 1 паличка кориці;
  • по 2 столові ложки цедри лимона та апельсина;
  • 4 гвоздики;
  • 2-3 столові ложки меду.

Як приготувати:

В товстостінній каструлі об’єднайте всі інгредієнти та підігрійте на повільному вогні до максимуму 80 °C. Утім основу напою не потрібно кип’ятити.

Покрийте гарячий глінтвейн кришкою, аби він настоявся протягом 5 хвилин. Надалі розлийте напій по склянках і подавайте на стіл.

Збитень

Цей старовинний гарячий напій можна приготувати всього за чверть години.

Інгредієнти (на чотири порції):

  • 1 літр води;
  • 0,5 чайної ложки меленого імбиру;
  • 4 гвоздики;
  • 150 г меду;
  • 1 паличка кориці;
  • 3 лаврових листи;
  • 4 шматочки лимона.

Як приготувати:

Усі спеції треба покласти в воду і довести до кипіння. Збитень треба варити близько 5-7 хвилин, знімаючи з нього піну. Після вимикання вогню треба додати мед до рідини і добре розмішати.

Процідіть готовий напій і розлийте його по склянках. Його також можна прикрасити скибкою лимона.

Імбирний чай

Цей час містить кальцій, магній, фосфор, залізо, цинк, а також вітаміни A, B і C, тому підвищує імунітет і допомагає боротися з застудою. Його насичений пряний аромат, додасть бадьорості організму протягом усього дня.

Інгредієнти:

  • 30 г кореня імбиру;
  • 30 г м’яти;
  • 5 скибочок лимона;
  • 3-4 ложки меду;
  • 1 літр води.

Як приготувати:

Трохи м’яти треба відкласти для подачі, а решту покласти на дно чайника для заварювання. Їх не потрібно відділяти від стебел. До чайника додати нарізаний лимон.

Імбир треба нарізати тонкими скибочками і покласти в фільтр-сітку, якщо такий є, або просто безпосередньо в чайник.

Чай варто залити гарячою водою температурою 90 градусів Цельсія, але не окропом, щоб не втратити вітаміни. Чаю має настоятися протягом 10-15 хвилин.

Новини за темою:  Погода 1 червня в Україні: де очікуються дощі та грози, а де буде сонячно

При подачі можна додати мед або прикрасити чашку м’ятою та скибочкою лимона.

Теплий яблучний напій

Інгредієнти:

  • 1 апельсин;
  • 1 чайна ложка гвоздики;
  • 8 склянок яблучного соку;
  • 4 склянки журавлинного соку;
  • 1 столова ложка меду;
  • 2 палички кориці.

Як приготувати:

Наріжте апельсин на тонкі скибочки і змішайте з гвоздикою.

В сотейнику поєднайте яблучний сік (або сидр) з журавлинним соком та медом. Поставте на повільний вогонь, накрийте кришкою і готуйте протягом 10 хвилин.

Додайте апельсин з гвоздикою і палички кориці. Продовжуйте готувати протягом 5-7 хвилин.

Видаліть скибочки апельсина та палички кориці. 

Узвар

Цей традиційний український напій за старих часів готували часто на Різдво.

Рецепт:

  • 100 г сушених яблук;
  • 100 г сушених груш;
  • 100 г чорносливу;
  • 50 г ізюму;
  • 2 ст. ложки меду;
  • 3 л води.

Як приготувати:

Залийте сухофрукти водою і залиште їх на 20-30 хвилин. До них можна додати цукор — 2-3 ст. ложки цукру на 3 літри води. 

Надалі поставити воду на вогонь та довести до кипіння. Після чого треба додати промиті сухофрукти, але їх можна покласти ще у холодну воду.

Після кипіння вимкніть вогонь та дайте напою настоятися. 

Вишневий пунш

Процес його приготування займає всього 15-20 хвилин.

Інгредієнти (на шість порцій):

  • 100 г заморожених вишень;
  • 100 мл вишневого соку;
  • 0,5 л яблучного соку;
  • 0,5 л апельсинового соку;
  • 1 лайм;
  • 1 апельсин.

Як приготувати:

У посудину для пуншу покладіть подрібнені цитрусові та вишні. Паралельно змішайте усі соки, але не кип’ятіть, а підігрійте. 

Сумішшю залийте фрукти й дайте напою настоятися протягом 5 хвилин.

Напій на кокосовому молоці

Приготування цього напою займе приблизно 15 хвилин.

Інгредієнти (на 2-3 порції):

  • 0,5 л кокосового молока;
  • 2-3 см кореня імбиру;
  • 1 чайна ложка куркуми;
  • Щіпка каєнського перцю;
  • 1 столова ложка меду.

Як приготувати:

На вогні повільно нагрійте кокосове молоко, але не доводьте до кипіння.

Паралельно змішайте решту інгредієнтів та додайте 3-4 ложки гарячого молока, після чого ретельно розмішайте складові. До цієї суміші влийте решту молока і ще раз добре перемішайте.

Процідіть отриману рідину в склянки. 

Новини за темою:  АМКУ відкрив справу проти виробників яєць "Авангард" і Ovostar через підозру в змові на ціни

Чай з молоком та спеціями

Цей чай стане цікавим, якщо ви вже наситилися трав’яними або фруктовими чаями.

Інгредієнти:

  • 4 чайних пакетики чорного чаю;
  • 4 палички кориці;
  • 1 шматок кореня імбиру (приблизно 2,5 см);
  • 10 гвоздик;
  • 0,5 чайної ложки ванілі;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 4 склянки молока;
  • 4 склянки води.

Як приготувати:

Спершу заваріть чай зі спеціями, які можна покласти до нього одразу. Після 5-7 хвилин, аби чай настоявся, змішайте із ним гаряче молоко у співвідношенні 1:1. За бажанням напій можна прикрасити збитими вершками.

Гарячий шоколад з ромом та корицею

Гарячий шоколад є одним із найулюбленіших напоїв в зимовий період, але за бажанням до нього можна додати трохи алкоголю.

Інгредієнти:

  • 80 г гіркого шоколаду;
  • 100 мл золотистого пряного рому;
  • 250 г вершків з жирністю 20%;
  • Коричневий цукор до свого смаку;
  • 1 паличка кориці;
  • 1 бутон гвоздики;
  • 2-3 коробочки кардамону;
  • Смужки апельсинової цедри для прикраси.

Як приготувати:

Розломіть паличку кориці та роздавіть кардамон. Усі спеції необхідно змішати з вершками та цукром на вогні. Коли напій нагріється — зняти з вогню та накрити кришкою. Його треба або утеплити товстим рушником, або перелити у термос. Після чого дайте напою настоятися протягом 10 хвилин.

Шоколад наріжте на дрібні шматочки і додати в гарячі вершки. У нагріті келихи влийте ром, процідіть шоколад і прикрасьте цедрою апельсина.

Грог

Цей напій був винаходом британських моряків, який допоможе відмінно зігрітися та позбутися від втоми та низької енергії. Ще він має антисептичні властивості, і відомий як ефективний засіб для попередження грипу та застуди, але містить більше алкоголю, ніж глінтвейн.

Інгредієнти:

  • 500 мл води;
  • 0,75 л рому;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 21 гвоздика;
  • 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю;
  • 0,5 чайної ложки кориці;
  • 1 гілка м’яти.

Як приготувати:

Доведіть воду до кипіння у великій каструлі, додайте цукор, гілку м’яти та спеції. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть приблизно 15 хвилин.

Зніміть з вогню, процідіть, додайте ром і добре перемішайте. Накрийте кришкою та дайте настоятися ще 15 хвилин.

Подавайте напій на стіл відразу. Рекомендується пити грог із широких келихів.

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...