Новини    17 жовтня 2023 10:10

ТОП-10 зігріваючих напоїв взимку


З настанням холодів і коли температура повітря знижується — з’являється бажання випити чогось зігріваючого. Пропонуємо десять напоїв, які порадують смаком і забезпечать енергією.

Глінтвейн 

Розглядаючи гарячі напої для осені та зими, не можна не згадати про глінтвейн. Цей напій може бути алкогольним, але також і безалкогольним. На смак і аромат цей безалкогольний глінтвейн буде чудовим способом зігріти вас в холодну пору року.

Запропонуємо вам приготувати глінтвейн на основі виноградного соку. Для його приготування знадобиться близько 15 хвилин.

Інгредієнти (на 3-4 порції):

  • 3 склянки червоного виноградного соку;
  • 0,5 склянки води;
  • 1 паличка кориці;
  • по 2 столові ложки цедри лимона та апельсина;
  • 4 гвоздики;
  • 2-3 столові ложки меду.

Як приготувати:

В товстостінній каструлі об’єднайте всі інгредієнти та підігрійте на повільному вогні до максимуму 80 °C. Утім основу напою не потрібно кип’ятити.

Покрийте гарячий глінтвейн кришкою, аби він настоявся протягом 5 хвилин. Надалі розлийте напій по склянках і подавайте на стіл.

Збитень

Цей старовинний гарячий напій можна приготувати всього за чверть години.

Інгредієнти (на чотири порції):

  • 1 літр води;
  • 0,5 чайної ложки меленого імбиру;
  • 4 гвоздики;
  • 150 г меду;
  • 1 паличка кориці;
  • 3 лаврових листи;
  • 4 шматочки лимона.

Як приготувати:

Усі спеції треба покласти в воду і довести до кипіння. Збитень треба варити близько 5-7 хвилин, знімаючи з нього піну. Після вимикання вогню треба додати мед до рідини і добре розмішати.

Процідіть готовий напій і розлийте його по склянках. Його також можна прикрасити скибкою лимона.

Імбирний чай

Цей час містить кальцій, магній, фосфор, залізо, цинк, а також вітаміни A, B і C, тому підвищує імунітет і допомагає боротися з застудою. Його насичений пряний аромат, додасть бадьорості організму протягом усього дня.

Інгредієнти:

  • 30 г кореня імбиру;
  • 30 г м’яти;
  • 5 скибочок лимона;
  • 3-4 ложки меду;
  • 1 літр води.

Як приготувати:

Трохи м’яти треба відкласти для подачі, а решту покласти на дно чайника для заварювання. Їх не потрібно відділяти від стебел. До чайника додати нарізаний лимон.

Імбир треба нарізати тонкими скибочками і покласти в фільтр-сітку, якщо такий є, або просто безпосередньо в чайник.

Чай варто залити гарячою водою температурою 90 градусів Цельсія, але не окропом, щоб не втратити вітаміни. Чаю має настоятися протягом 10-15 хвилин.

Новини за темою:  Астарта побудує в Україні перший завод із виробництва соєвого протеїнового концентрату: залучено $40 мільйонів міжнародних інвестицій

При подачі можна додати мед або прикрасити чашку м’ятою та скибочкою лимона.

Теплий яблучний напій

Інгредієнти:

  • 1 апельсин;
  • 1 чайна ложка гвоздики;
  • 8 склянок яблучного соку;
  • 4 склянки журавлинного соку;
  • 1 столова ложка меду;
  • 2 палички кориці.

Як приготувати:

Наріжте апельсин на тонкі скибочки і змішайте з гвоздикою.

В сотейнику поєднайте яблучний сік (або сидр) з журавлинним соком та медом. Поставте на повільний вогонь, накрийте кришкою і готуйте протягом 10 хвилин.

Додайте апельсин з гвоздикою і палички кориці. Продовжуйте готувати протягом 5-7 хвилин.

Видаліть скибочки апельсина та палички кориці. 

Узвар

Цей традиційний український напій за старих часів готували часто на Різдво.

Рецепт:

  • 100 г сушених яблук;
  • 100 г сушених груш;
  • 100 г чорносливу;
  • 50 г ізюму;
  • 2 ст. ложки меду;
  • 3 л води.

Як приготувати:

Залийте сухофрукти водою і залиште їх на 20-30 хвилин. До них можна додати цукор — 2-3 ст. ложки цукру на 3 літри води. 

Надалі поставити воду на вогонь та довести до кипіння. Після чого треба додати промиті сухофрукти, але їх можна покласти ще у холодну воду.

Після кипіння вимкніть вогонь та дайте напою настоятися. 

Вишневий пунш

Процес його приготування займає всього 15-20 хвилин.

Інгредієнти (на шість порцій):

  • 100 г заморожених вишень;
  • 100 мл вишневого соку;
  • 0,5 л яблучного соку;
  • 0,5 л апельсинового соку;
  • 1 лайм;
  • 1 апельсин.

Як приготувати:

У посудину для пуншу покладіть подрібнені цитрусові та вишні. Паралельно змішайте усі соки, але не кип’ятіть, а підігрійте. 

Сумішшю залийте фрукти й дайте напою настоятися протягом 5 хвилин.

Напій на кокосовому молоці

Приготування цього напою займе приблизно 15 хвилин.

Інгредієнти (на 2-3 порції):

  • 0,5 л кокосового молока;
  • 2-3 см кореня імбиру;
  • 1 чайна ложка куркуми;
  • Щіпка каєнського перцю;
  • 1 столова ложка меду.

Як приготувати:

На вогні повільно нагрійте кокосове молоко, але не доводьте до кипіння.

Паралельно змішайте решту інгредієнтів та додайте 3-4 ложки гарячого молока, після чого ретельно розмішайте складові. До цієї суміші влийте решту молока і ще раз добре перемішайте.

Процідіть отриману рідину в склянки. 

Новини за темою:  «Кернел» першим в Україні випустив товарну аграрну ноту: новий інструмент для фінансування агросектору

Чай з молоком та спеціями

Цей чай стане цікавим, якщо ви вже наситилися трав’яними або фруктовими чаями.

Інгредієнти:

  • 4 чайних пакетики чорного чаю;
  • 4 палички кориці;
  • 1 шматок кореня імбиру (приблизно 2,5 см);
  • 10 гвоздик;
  • 0,5 чайної ложки ванілі;
  • 0,5 склянки цукру;
  • 4 склянки молока;
  • 4 склянки води.

Як приготувати:

Спершу заваріть чай зі спеціями, які можна покласти до нього одразу. Після 5-7 хвилин, аби чай настоявся, змішайте із ним гаряче молоко у співвідношенні 1:1. За бажанням напій можна прикрасити збитими вершками.

Гарячий шоколад з ромом та корицею

Гарячий шоколад є одним із найулюбленіших напоїв в зимовий період, але за бажанням до нього можна додати трохи алкоголю.

Інгредієнти:

  • 80 г гіркого шоколаду;
  • 100 мл золотистого пряного рому;
  • 250 г вершків з жирністю 20%;
  • Коричневий цукор до свого смаку;
  • 1 паличка кориці;
  • 1 бутон гвоздики;
  • 2-3 коробочки кардамону;
  • Смужки апельсинової цедри для прикраси.

Як приготувати:

Розломіть паличку кориці та роздавіть кардамон. Усі спеції необхідно змішати з вершками та цукром на вогні. Коли напій нагріється — зняти з вогню та накрити кришкою. Його треба або утеплити товстим рушником, або перелити у термос. Після чого дайте напою настоятися протягом 10 хвилин.

Шоколад наріжте на дрібні шматочки і додати в гарячі вершки. У нагріті келихи влийте ром, процідіть шоколад і прикрасьте цедрою апельсина.

Грог

Цей напій був винаходом британських моряків, який допоможе відмінно зігрітися та позбутися від втоми та низької енергії. Ще він має антисептичні властивості, і відомий як ефективний засіб для попередження грипу та застуди, але містить більше алкоголю, ніж глінтвейн.

Інгредієнти:

  • 500 мл води;
  • 0,75 л рому;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 21 гвоздика;
  • 0,5 чайної ложки чорного меленого перцю;
  • 0,5 чайної ложки кориці;
  • 1 гілка м’яти.

Як приготувати:

Доведіть воду до кипіння у великій каструлі, додайте цукор, гілку м’яти та спеції. Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь і варіть приблизно 15 хвилин.

Зніміть з вогню, процідіть, додайте ром і добре перемішайте. Накрийте кришкою та дайте настоятися ще 15 хвилин.

Подавайте напій на стіл відразу. Рекомендується пити грог із широких келихів.

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...