Landlord спільно з АТ «Ощадбанк» реалізує медіапроект «Як живе іноземний фермер», завдяки якому ви зможете дізнатися про закордонний досвід ведення ефективного бізнесу.
Венелін Дельгянський — молодий болгарський аграрій, який на 2000 га земель, розташованих у районах Пловдив та Стара Загора, вирощує пшеницю, ячмінь, кукурудзу, соняшник, бавовну. Для досягнення високої врожайності культур та заощадження на витратах він використовує технологію прямого посіву.
Суть технології прямого посіву
- При посіві культур добриво вноситься в ґрунт разом із насінням.
Переваги технології прямого посіву
- Дозволяє заощадити близько 50% витрат на добриво.
- Запобігає розвитку бур’янів, оскільки ґрунт не ореться постійно.
Читайте: Озброєному IT фермеру – субсидії не потрібні. Доведено в Бразилії
При прямому посіві добриво спрямовується саме туди, де воно має діяти, і тому норма його внесення вдвічі менша. У стандартному режимі подачі добриво розпилюється на ґрунт, тому його ефективність нижча. За приблизними підрахунками, 10 фунтів прямого добрива більш ефективні, ніж 30 фунтів розкиданих.
Вирощування ріпаку за такою технологією ще ефективніше. За розрахунками болгарських аналітиків, виробництво ріпаку на 10–15% дешевше при прямому посіві. Для вирощування пшениці економія менша, оскільки обробіток ґрунту легший, проте й для цієї культури можна заощадити 8–10%.
Особливості застосування технології прямого посіву
- Технологію прямого посіву необхідно постійно застосовувати протягом 6–7 років, щоб поліпшити профіль ґрунту та збільшити в ньому вміст органічних речовин.
- При прямому посіві існують обмеження у сівозміні.
«Щоб ця технологія дала максимальну віддачу, потрібно враховувати культуру, тип ґрунту і те, яка культура росла на місці в попередньому році», – розповів Венелін Дельгянський.
У його господарстві використовували таку схему сівозміни: перший рік посіяли пшеницю, потім соняшник, потім знову пшеницю. Для всіх культур застосовували метод прямого посіву.
Вибір сортів – запорука успіху
Більшість болгарських фермерів і зокрема Венелін Дельгянський останніми роками не використовують місцеві сорти пшениці, оскільки вони дають нижчу врожайність й вимагають додаткових агротехнологічних робіт, на відміну від французьких та австрійських сортів.
У Болгарії розуміють, що слід брати до уваги глобальні зміни клімату, які мають негативний вплив. Тому там обирають сорти з високою посухостійкістю, стійкі до хвороб, високопродуктивні та які мають відмінні пекарські якості.
Нагадаємо, що в медіапроекті «Як живе іноземний фермер» ви знайдете унікальні кейси агробізнесу і дізнаєтеся про закордонний досвід ведення ефективного підприємництва у сільському господарстві.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!