Новини    19 квітня 2024 11:06

Святкуємо Великдень правильно: як не переїсти за святковим столом


Навіть таке лихо як війна не здатне завадити українським господиням приготувати великодні смаколики і пригостити ними рідних і близьких. Та дуже важливо, щоби споживання великодніх страв минули без негативних наслідків для здоров’я.

Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України, консультант з громадського здоровʼя МОЗ України, сформулював рекомендації для хазяїв та гостей застілля, щоби свято не нашкодило здоров’ю, пише МОЗ.

Поради для господинь і господарів:

  • Складіть меню зі страв, які ви збираєтеся готувати для ваших рідних та близьких із розумним балансом між задоволенням і користю.
  • Пам’ятайте про здорову їжу: бажано, щоб вона складала 70 % страв вашого святкового меню, тоді як ковбаски, крученики, підчеревина, паски й подібне – не більше ніж 30 % (можливо, до 50 %, але не більше).
  • Приготуйте різноманітні овочеві закуски. Наприклад, нарізані брусками овочі з хумусом або сальсою – чудовий варіант.
  • Уникайте канапок із маслом, сирів і ковбас, смажених у фритюрі смаколиків.
  • Не докучайте пропозиціями “з’їсти ще”, “спробувати оце”, “пити до дна”. Памʼятайте, що кількість їжі, ба більше – алкоголю, яку ваші гості можуть із комфортом і безпечно споживати, може різнитися від ваших уявлень про норми.
  • Сплануйте певні активності для ваших гостей поза святкового столу. Цікаві фізичні та інтелектуальні розваги допоможуть зробити свято веселішим і здоровішим.

Читайте також: Прості рецепти смачних страв на Великдень

Поради для гостей:

  • Не пропускайте звичного сніданку або обіду перед святковою трапезою. Голод збільшує шанси на переїдання, споживання більшої кількості нездорової їжі та поганого самопочуття наступного дня.
  • Їжте все, що вам подобається, але маленькими порціями. Якщо вам щось особливо сподобалося, то можна взяти невелику добавку, якщо все ще голодні.
  • Навчіться чемно відмовляти у надмірних пропозиціях їжі та напоїв. Скажімо: “Це було чудово, я вже встиг спробувати, дякую”.
  • Не поспішайте, робіть перерви у куштуванні смачних страв. Сядьте зручніше і розслабтеся. Отримайте задоволення від того, що ви щойно з’їли. Виділіть кілька хвилин, щоби насолодитися відчуттям перебування за столом із людьми, яких ви любите.
  • Не байдикуйте, не скучайте і не сумуйте за столом, оскільки з такою поведінкою і настроєм значно збільшуються шанси більше з’їсти та випити.
  • Намагайтеся спілкуватися з усіма за столом щиро і дружньо, спробуйте знайти теми, які цікаві більшості і нікого не засмучують й не ображають.
  • Памʼятайте про різницю між здоровими та нездоровими стравами та про помірність у харчуванні. Намагайтеся заповнити тарілку рослинною їжею. Обмежте солоне, смажене, жирне та солодке.
  • Поставтеся відповідально до алкоголю. Найкращий варіант – зупинитися на безалкогольних напоях. В іншому випадку, слід обмежити вживання алкоголю однією-двома порціями для жінок і не більше ніж три – для чоловіків. Під порцією алкоголю розуміють 30 мл міцних напоїв, 100 мл вина та 300 мл пива.
  • Не варто вірити у “чарівні пігулки”, які позбавлять вас наслідків відсутності міри в їді та питті. Таких засобів просто не існує.
Новини за темою:  Ціни на пальне 5 травня 2025: на скільки подорожчали бензин, дизель і газ на заправках

Бажаємо всім веселих та здорових свят, смачної паски та теплої атмосфери у колі рідних та близьких людей! Пам’ятайте про тих, завдяки кому ми можемо зібратися за святковим столом. Всім нам – найскорішої Перемоги!

Про те, як пофарбувати яйця на Великдень, читайте тут.

В минулі роки в Україні стало модним на Великдень випікати не традиційну українську паску, а іноземні смаколики. Серед господинь тали популярними італійські панетоне та коломба (голубка), а також австралійські крафіни. Рецепти цих великодніх пасок можна прочитати тут.

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...