АналітикаНовини

Світовий молочний ринок готується до зниження цін через надлишок пропозиції

На світовому ринку молочних продуктів спостерігається значний дисбаланс, де різкий сплеск пропозиції молока значно випереджає споживання (станом на листопад 2025). Про це пише Landlord із посиланням на Edairynews.

“Безпосередніми наслідками є складний період для світового молочного сектору, який безпосередньо впливає на прибутковість фермерських господарств та конкурентні позиції основних переробників та експортерів”, йдеться у статті видання. 

Значне зростання пропозиції молока рішуче випереджає споживання, що призводить до ведмежого (тобто знижувального) ринкового настрою станом на листопад 2025 року. Ця динаміка створює значний тиск вниз на міжнародні ціни на молочні сировинні товари, що підтверджується послідовними зниженнями цін на аукціонах Global Dairy Trade (GDT).

Це призвело до ведмежих настроїв на ринку, тиску на ціни та спонукало великих гравців, зокрема новозеландський молочний гігант Fonterra, до перегляду своїх цінових прогнозів для фермерів у бік зниження (з $10 за кілограм молочного сухого залишку (кгМС)до середньо-високого діапазону $9/кгМС). Основними причинами надлишку є здешевлення кормів, високі надої та розширення поголів’я корів у ключових експортних регіонах, таких як Нова Зеландія та США.

Кращі ціни на фермах протягом кінця 2024 року, разом із надзвичайно доступними витратами на корм, значно підвищили маржу фермерів у ключових експортних регіонах, таких як Нова Зеландія та Європа, стимулюючи розширення виробництва.

Поточний надлишок пропозиції є результатом кількох взаємопов’язаних та потужних факторів. По-перше, покращення закупівельних цін на продукцію фермерів наприкінці 2024 року в поєднанні з надзвичайно доступними витратами на корми значно зміцнили прибутки фермерів у ключових експортних регіонах, таких як Нова Зеландія та Європа, стимулюючи розширення виробництва. По-друге, сприятливі погодні умови в основних виробничих регіонах сприяли збільшенню надоїв молока та здоровішому поголів’ю; наприклад, виробництво молока в Новій Зеландії майже на 3% перевищує показники попереднього сезону.

Хоча загальне виробництво молока у США на початку 2025 року дещо знизилося, виробництво молочного сухого залишку фактично зросло завдяки вищому вмісту білка та жиру. Додатково, розширення стада (зокрема, додавання 197 000 корів у США за 14 місяців) збільшує приплив пропозиції.

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку