Новини    10 червня 2024 12:39

Сульфат алюмінію як коагулянт у муніципальній водопідготовці


Поверхневі та ґрунтові води непридатні для широкого споживання без підготовки. Природна вода частіше є мутною, оскільки містить різне сміття, бактерії та колоїдні частки, які не розчиняються і не піддаються фільтрації. Тож вона потребує механічного очищення, коагуляції, флокуляції, відстоювання, дезінфекції тощо.

Коагуляція — це агрегація колоїдних з’єднань у більші частки, які потім осідають чи відфільтровуються. Таким чином можна позбавити воду різних домішок, зробити її більш прозорою. Щоб запустити цей процес, використовуються коагулянти. Одним з найдоступніших з них за ціною та способом отримання є сульфат алюмінію або алюміній сірчанокислий.

Сульфат алюмінію: хімічний склад і властивості

Алюміній сірчанокислий є складним з’єднанням неорганічної природи. Він виглядає як сіль — дрібні кристали мають білий або трохи рожевий, голубий чи сірий відтінок. Добре розчиняється у воді.

Хімічна формула виглядає так: Al2(SO4)3. Отримують сульфат алюмінію за допомогою обробки бокситу або глини сірчаною кислотою H2SO4.

Цей коагулянт широко застосовують у промисловому та побутовому водоочищенні. Він дозволяє не тільки позбавити воду різних домішок, солей важких металів, а ще й вбиває бактерії та пом’якшує воду.

Механізм дії сульфату алюмінію у процесі коагуляції

Діаметр колоїдів складає від 1 до 100 нм. Тож розрізнити їх можна тільки за допомогою ультрамікроскопа. Через низьку вагу на них не діє тяжіння землі, тож вони ніколи не осідають. Тому вода, в якій накопичується велика кількість колоїдів, постійно виглядає мутною.

Сульфат алюмінію дестабілізує колоїдні частки, які несуть негативний електричний заряд. Змушує їх об’єднуватися у більші фракції, і вони врешті випадають у вигляді згустків, розміром зі шпилькову голівку, які поступово осідають. Щоб прискорити цей процес, до коагулянтів додають флокулянти.

Новини за темою:  Рада пропонує компенсувати до 70% витрат на інвестиції в переробну промисловість

Застосування сульфату алюмінію у муніципальній водопідготовці

Процес муніципальної підготовки води відбувається у кілька етапів:

  • спочатку проводиться механічне очищення, під час якого видаляються великі фракції, такі як іржа, глина, сміття, шлаки, пір’я, листя;
  • потім проводиться коагуляція, в якій сульфат алюмінію грає не останню роль;
  • після неї відбувається флокуляція, яка підсилює дію коагулянтів і зв’язує утворені нею згустки у ще більші флокули;
  • останні вже легко відфільтровуються;
  • подальша підготовка води залежить від її призначення.

Найбільша ефективність сульфату алюмінію спостерігається у воді з pH 4.4–6, а найменша — у діапазоні pH 7–8. Для того, щоб підсилити дію коагулянту, у воду додають сірчану кислоту.

Щодо питань токсичності сульфату алюмінію для людини. За дотримання технології після процесу очищення води в ній має залишитися не більше 0,2 мг/л речовини. Така кількість є повністю безпечною.

Переваги та недоліки використання сульфату алюмінію

  • Алюміній сірчанокислий ефективно використовується як під час первинного водоочищення, так і для подальшого очищення стоків.
  • Він сприяє полегшенню проходженню води через фільтри, запобігає появі іржі. Тим самим сприяє підвищенню терміну служби обладнання у водогонах та теплових станціях.
  • Сульфат алюмінію не отруйний, не формує токсичних з’єднань у процесі коагуляції.
  • Речовина не потребує особливого зберігання, достатньо залишити її на складі в оригінальному упакуванні.

Висновки

Сульфат алюмінію є одним із самих доступних коагулянтів за ціною. Його безпечність та ефективність — одна з найбільших переваг: він дозволяє підвищувати якість продукції та оптимізувати виробничі процеси. Постачається речовина у мішках по 25 та 50 кг, або у м’яких контейнерах по 800 кг. Дізнатися актуальну ціну, отримати консультацію щодо дозування й замовити сульфат алюмінію можна на сайті itswatergroup.com.

Новини за темою:  МХП запустив у продаж власну лінійку рідких добрив MAG Fertilizers: технологія випробувана на власних полях
Ще немає новин у цій стрічці ...