Через те, що на початку листопада закупівельні ціни на свиней забійних кондицій помітно знизились, роздрібна ціна свинини минулого місяця теж знизилась. До новорічних цін варто очікувати поступового зростання котирувань. Хоча різкого подорожчання м’яса не очікується, приготувати свинину до новорічного столу буде коштувати більше, ніж минулого року. Про це повідомляє SEEDS.
У листопаді середня ціна на м’ясо свиней складала 131 грн за кілограм. Таким чином, продукт подешевшав на 1,3 гривні (-1%), у порівнянні з показниками жовтня. Зокрема, подешевшали корейка, тазостегнова частина, лопатка та шия. А от ціни на вирізку та грудинку дещо зросли, але й тут коливання вартості не перевищили одного відсотка.
“Оскільки “дно” сезонного спаду цін на ринку свинини живою масою припало саме на першу половину минулого місяця, середня ціна закупівлі за підсумками листопада досить відчутно понизилася у порівнянні з попереднім місяцем — на 6,7% до 44,4 грн/кг ж.м. з ПДВ. З іншого боку, роздрібні ціни не встигли інтегрувати відновлення котирувань на ринку живця, яке почалося з середини листопада. Тож роздрібні ціни минулого місяця були більш сталими у порівнянні з динамікою закупівельних цін”, — зазначають аналітики Асоціації «Свинарі України».
Що ж до грудневих цін, то в галузевій асоціації повідомили: “Звісно, очікувати, що витрати на свинину до святкового столу “впишуться” у торішній бюджет не варто. Проте, ймовірно, цінники на цей вид м’яса у торговельних мережах будуть на рівні кінця вересня-першої половини жовтня”.
Раніше Landlord повідомляв, що в 2021 році споживання свинини зросло на 3,7%.
Владислава Михайленко
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!