За 2016/17 маркетинговий рік вітчизняні виробники експортували рекордну кількість цукру – 767 300 тонн на суму $378 млн.
За даними асоціації «Укрцукор», найбільше вітчизняної продукції закупила Шрі-Ланка – 112 200 тонн на $57 млн. Також в трійку лідерів ввійшли Грузія та Туреччина, які закупили 47 900 тонн і 42 500 тонн цукру відповідно.
Значні поставки здійснювались і до африканських країн. Лівія імпортувала цукру на $21 млн, Кот-д’Івуар – $16 млн, Єгипет – $15 млн.
«На світовому ринку спостерігався дефіцит. Саме він стимулював вітчизняних цукроварів експортувати більше, – каже Руслана Бутило, керівник аналітичного відділу «Укрцукор». – Завдяки рекордним поставкам Україна ввійшла в ТОП-10 світових експортерів цукру. Окрім того, відбулась суттєва переорієнтація збуту – український цукор купували навіть ті країни, які завжди споживали тростинний».
В поточному сезоні, за прогнозами асоціації, експорт солодкого продукту складе 0,5 млн тонн. Виробництво очікується в об’ємі 2 млн тонн.
Новий сезон цукроваріння в Україні стартував в кінці серпня. Першим до роботи став Томашпільский завод на Вінничині. На даний час працює 30 заводів, а загалом запуститися планують 46 – на 4 більше, ніж торік.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!