Новини

Що цікаво знати про святкування Великодня: традиції та обряди

В Україні існує цікава великодні традиції — битва крашанок.

Вважається, що своєрідна битва яйцями на Великдень символізує боротьбу добра зі злом. Яйце, яке виявиться найміцнішим, можна зберегти, як оберіг для сім’ї. Є ще одна версія, за якою яйце символізує валун, що закриває вхід до печери з тілом Ісуса Христа. Розбиваючи шкаралупу яйця, ми допомагаємо духу Ісуса швидше звільнитися і воскреснути. В agro-market розглянули цікаві традиції та обряди Великодня.

Окрім цієї традиції, зібрали для вас трохи корисної інформації, яка допоможе більше дізнатися про святкування Великодня.

  • З рідними, близькими, сусідами на Великдень вітаються так: якщо вам сказали “Христос воскрес!”, то необхідно відповісти «Воістину воскрес!», І навпаки.
  • Святкову трапезу необхідно починати з розговіння – першого вживання їжі тваринного походження після тривалого посту. Для розговіння слід з’їсти крашанку і потім можна приступати до інших страв – пасок, ковбас та інших частувань.
  • Розговляються зазвичай після нічної чи ранкової служби у храмі, а за святковий стіл сідають ближче до обіду. Це дасть можливість організму звикнути до вживання білкової їжі та ретельно підготуватися до святкування – накрити стіл, не поспішаючи розставити декор та частування.
  • За час посту організм відвикає від важкої, високобілкової їжі, тому їсти м’ясо та рибу рекомендується невеликими порціями.
  • Навіть якщо ви не постили, не варто налягати на м’ясні та рибні страви, тому що білкові продукти довго і важко перетравлюються у шлунку.
  • У свято не можна важко працювати фізично та будь-яку домашню роботу (прибирання, прання, прасування білизни, шиття) краще відкласти на інший день. Звичайно, ніхто не забороняє прибратися зі столу і навести лад у будинку після гостей, але це не повинно перерости у генеральне прибирання. Також немає заборони догляду за домашніми тваринами, худобою, птицею.
  • На Великдень не можна лаятись і скандалити, заборонено пліткувати та говорити про інших погане.
  • На столі обов’язково має бути зелень. Це може бути невеликий букет квітів, свіжозрізані гілочки з листочками, що розпускаються.
  • У сервіруванні столу бажано використовувати білий, жовтий та зелений кольори, які найбільше підходять для святкування Великодня.
  • Фарбованими та розписаними яйцями обмінюються з сусідами, рідними та знайомими. Їх можна роздавати біднякам біля церкви, які просять милостиню.
  • Якщо залишилися шматочки освячених продуктів, їх можна зібрати окремо та закопати у безлюдному місці. Шкаралупу від фарбувань можна спалити, викинути або закопати.
  • Якщо всі варіанти утилізації великодніх частувань вам не підходять, їх можна просто віднести до храму і пояснити свою ситуацію. Служителі храму приймуть у вас залишки їжі і правильно їх позбудуться.

Під час підготовки до великодньої трапези, як і під час випікання пасок, необхідно підтримувати атмосферу навколо себе. Паску необхідно готувати з гарним настроєм і використовуючи якісні продукти. У паску потрібно щедро додати сухофрукти, цукати, горіхи, шоколад, щоб зробити смак ще багатшим і цікавішим.

Не забудьте про прикрасу ваших пасок. Для цього можна самостійно приготувати глазур на основі яєчних білків, цукру, желатину, а можна купити напівфабрикат у вигляді порошку у нас у магазині та приготувати глазур на його основі.

Якщо до вас на застілля прийдуть гості, рекомендується окрім основної паски приготувати кілька маленьких, щоб роздати їх гостям, коли ті йдуть додому. Таким чином ви покажете всесвіту свою щедрість і він вам обов’язково відповісти тим же.

Раніше ми розповідали, що фарбування яєць є однією з головних традицій Великодня. Курячі яйця фарбують хімічними і натуральними барвниками, розписують або обклеюють плівкою з візерунками.

Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар 1 вересня 2023 року багато церковних свят змінили свої дати. Однак, нововведення не торкнулося святкування Великодня.

Нагадаємо, актуальний церковний календар ПЦУ та перелік свят на квітень 2024 року можна знайти тут.

Про традиції Лазаревої суботи, яка цьогоріч припадає на 27 квітня, можна прочитати за посиланням.

Про те, як пофарбувати яйця на Великдень, читайте тут.

В минулі роки в Україні стало модним на Великдень випікати не традиційну українську паску, а іноземні смаколики. Серед господинь тали популярними італійські панетоне та коломба (голубка), а також австралійські крафіни. Рецепти цих великодніх пасок можна прочитати тут.

Анна Лиса

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку