Серед молочних продуктів багато фальсифікату

За останні три місяці якісна молочна сировина в Україні подорожчала на 18%. Але продажі молокопродуктів невисокі, тому переробники підняти ціни не можуть, повідомляє Василь Вінтоняк, директор Інфагро.
Висока вартість молока зумовлена низькою пропозицією й активним експортом двох товарних позицій – вершкового масла та сирного продукту. У виграші – переважно сільгоспвиробники.
«Цілий ряд ефективних підприємств на молоці зараз має рентабельність до 50%. Їм скаржитися гріх, навіть якщо не вдається отримати дотації від держави», – вважає Вінтоняк.
В проекті бюджету на 2018 рік на розвиток тваринницької галузі закладено найбільше – 2,3 млрд грн. Однак самі фермери лишаються невдоволеними. Пряма дотація буде меншою, а щоб отримати гроші доведеться постійно щось будувати.
Також в Уряду є плани щодо зняття мораторію на перевірку виробників молокопродуктів Госпродпотребслужбою, повідомляє Інфагро. Експерти вважають таке рішення вірним, адже зараз на ринку багато фальсифікату, який не дозволяє ефективно працювати добропорядним виробникам.
Згідно з оцінками ФАО, за перші дев’ять місяців 2017 року професійні виробники молока заробили на 9,5% більше, ніж в середньому за останні 5 сезонів. А ось переробники пасуть задніх: прибутковість виробництва готових продуктів падає.