Рослинництво

В Україні значно скоротилися обсяги вирощування картоплі: статистика перестала відображати реалії

Картоплярство в Україні перебуває в стані значних змін, і офіційна статистика вирощування картоплі більше не відповідає реальним обсягам.

Про це в інтерв’ю для УП повідомляє власника фермерського господарства “Аделаїда” Сергія Рибалка.

“Попри заявлені 20-21 мільйон тонн, реальний обсяг вирощування картоплі нині значно нижчий, а більшість картоплі продовжує вирощуватися на присадибних ділянках. До війни це було близько 95% від загального обсягу продукції, але зараз ця частка сильно знизилася”, – зазначив Рибалка.

Основні причини скорочення виробництва

Як зазначає Рибалка, один з факторів, що впливає на скорочення виробництва, — зменшення кількості людей, які вирощують картоплю на присадибних ділянках, зокрема у західних регіонах України. Селяни частіше віддають перевагу вирощуванню більш прибуткових культур, як-от соя, замість картоплі. Крім того, зміна демографічної ситуації у селах, де молодь рідко цікавиться землеробством, а старше покоління поступово відходить, призводить до скорочення посівних площ.

Проблеми зі статистикою: обсяги не збігаються з реальним попитом

За офіційними даними, середній українець споживає близько 120 кілограмів картоплі на рік, що при 30 мільйонах населення потребує приблизно 4 мільйони тонн продукції. Однак, за словами Рибалка, реальні обсяги вирощування та споживання не збігаються з офіційними даними, і питання щодо розподілу решти продукції залишається відкритим.

Відсутність достатніх обсягів якісної картоплі

Зважаючи на ситуацію з офіційною статистикою, аграрії мають сумніви в достовірності підрахунків. Як розповідає Рибалко, під час обговорень із Держстатом представники установи підтверджують загальні цифри, однак уточнюють, що йдеться про всі присадибні ділянки, а не лише якісну картоплю, що придатна для широкого ринку чи забезпечення потреб військових.

За словами експерта, урожаї картоплі на рівні 12–15 тонн з гектара не відповідають високим стандартам, як у країнах ЄС, де з гектара збирають до 40 тонн.

Нагадаємо, сезонні овочі та фрукти зазвичай щороку у сезон збирання врожаю дешевшають, після чого з вересня – жовтня і до кінця весни поступово набирають вартість. Цього ж року все було дещо інакше, адже одночасно наклались кілька факторів, що вплинули на ціноутворення, серед яких війна та спекотно-посушлива погода.

Марченко Наталія

У журналістиці з 2014 року. Старший редактор стрічки новин landlord

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку