В Україні можуть масово вирощувати батат, турнепс і савойську капусту: аграрії про перспективи екзотичних овочів
Фахівці вважають, що українці поступово звикають до нових культур, але їхня популяризація може зайняти десятиліття.

Кліматичні умови України дозволяють вирощувати багато нетрадиційних для нашої країни овочів. Однак попит на них залежить не від урожайності, а від того, чи готові українці включити такі продукти у свій раціон.
Про це розповів комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс» Андрій Марущак у коментарі для проєкту EastFruit.
«Питання зовсім в іншому — хто їх буде їсти. Якщо ми зможемо виростити, наприклад, тисячу тонн турнепсу, гадаю, що в Україні ми його не продамо. Люди про нього просто не знають. І його популяризація — це доволі довготривалий процес», — пояснив він.
Марущак нагадав, що ще 15 років тому в Україні майже ніхто не знав про аспарагус, плутаючи його зі спаржевою квасолею. Сьогодні ж спаржа стає все більш поширеною культурою, попри відносно високу ціну. Аналогічна ситуація — з бататом, який поступово завойовує український ринок і під яким щороку збільшуються площі.
Фахівець переконаний, що подібна динаміка може чекати й на інші овочі, просто процес їх популяризації може розтягнутися на десятиліття. Він нагадав, що навіть броколі та цвітна капуста ще донедавна вважалися маловідомими продуктами, тоді як нині їх споживання зростає.
«Років 20 тому у нас із Нідерландами був пілотний проєкт Alternative Crops — альтернативні культури. Ми висаджували броколі, брюссельську капусту, кольрабі, савойську капусту. Тоді продати вдалося лише незначну частину врожаю. Але минуло два десятиліття, і лише тепер ці культури стають знайомими й затребуваними на українському ринку», — розповів Марущак.
Таким чином, на думку експертів, українські поля поступово можуть стати місцем масового вирощування не лише традиційних культур, але й екзотичних овочів, які з часом увійдуть у повсякденний раціон споживачів.
Нагадаємо, зміни клімату та збільшення вегетативного періоду рослин дає можливість в Україні вирощувати три врожаї.