Через перевиробництво основних зернових культур українські фермери все частіше звертають увагу на вирощування нішевих культур, що мають кращу маржинальність, але водночас і вищі ризики.
Про це розповів незалежний аналітик аграрного ринку Андрій Біленький на форумі «Зерно і переробка: розвиток попри війну – 2024».
Експерти зазначають, що у випадках, коли ціни на пшеницю та кукурудзу знижуються, а маржинальність їхнього вирощування падає, аграрії починають цікавитися нішевими культурами, щоб покращити фінансові показники та оптимізувати ризики.
«У періоди перевиробництва основних культур, наприклад кукурудзи та пшениці, можна очікувати на збільшення виробництва нішевих культур протягом наступних 2-3 років», — коментує аграрний експерт Андрій Біленький.
Нішеві культури ніколи не замінять основні на ринку, але стають важливим інструментом для покращення сівозміни та зменшення ризиків для фермерів.
Нагадаємо, у 2024 році вирощування часнику в Україні стало особливо вигідним бізнесом. Ціни на продукт майже подвоїлися у порівнянні з минулим роком, створивши сприятливі умови для виробників.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!