Науковці Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН стверджують, що морозостійкість озимих культур значною мірою залежить від фази їх розвитку
Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.
Зимівля озимих зернових культур напряму залежить від їхнього стану. Найбільш стійкими до низьких температур є розкущені рослини, оскільки у вузлах кущіння накопичується найбільша кількість цукрів. Вони відіграють ключову роль у перезимівлі, а також сприяють швидкій регенерації рослин навесні.
Як рослини відновлюються після морозів
У разі пошкодження листя, стебел або навіть частини кореневої системи, збережені вузли кущіння можуть сформувати нові пагони та вторинну кореневу систему. Ці вузли закладаються на глибині 1-6 см, найчастіше 2-3 см від поверхні ґрунту.
Глибина залягання вузлів залежить від таких факторів:
- Освітленість – за сонячної погоди вони розташовуються глибше.
- Вологість ґрунту – також впливає на формування кореневої системи.
- Глибина висіву насіння – наприклад, при загортанні на 4 см у 14-годинний світловий день вузли утворюються на глибині 3,0-3,5 см, а у 6-годинний – лише на 1 см.
Чи є загроза вимерзання озимих
У безсніжні зими ґрунт слугує природним утеплювачем. Температура в його товщі на 1-1,5 см глибше на 2-3°С вища, ніж на поверхні, а на 2,5-3 см – ще тепліша.
Наразі ризиків вимерзання немає, адже температури у зоні залягання вузлів кущіння значно вищі за критичні для озимих культур у цьому регіоні:
- Ячмінь витримує до -10…-12°C
- Пшениця – до -14…-16°C
- Жито – до -16…-18°C
Однак варто враховувати, що у другій половині зими морозостійкість озимих знижується, і вони можуть ставати вразливішими до сильних холодів.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!