Новини / Рослинництво     28 квітня 2025 12:24

Квоти на українську пшеницю в ЄС: чи запровадять обмеження вже у червні 2025 року


Європейська комісія розглядає можливість запровадження квот на імпорт української пшениці в розмірі 1 млн тонн з червня 2025 року, проте експерти вважають, що через триваючу війну такі обмеження можуть відкласти до 2026/27 маркетингового року. За попередніми даними, обсяги понад квоту можуть обкладатися митом у 95 євро за тонну.

Про це повідомляє ASAP Agri.

Український аграрний сектор зіткнувся з новою загрозою – можливим запровадженням квот на експорт пшениці до країн Європейського Союзу. Як повідомляють джерела ASAP Agri, Європейська комісія готується ввести з 6 червня 2025 року обмеження на імпорт української пшениці в розмірі 1 мільйона тонн, з митним тарифом 95 євро за кожну додаткову тонну.

Проте ця інформація суперечить офіційній позиції представників європейського аграрного бізнесу. Хорхе де Саха, генеральний директор Іспанської федерації комбікормової промисловості, вважає, що через триваючу війну в Україні запровадження квот у 2025/26 маркетинговому році малоймовірне.

“В умовах війни такі обмеження здаються малоймовірними в сезоні 2025/26. Однак на 2026/27 рік сценарій може змінитися”, – заявив де Саха у коментарі для брокерської компанії Atria Brokers.

Нагадаємо, що з початку поточного маркетингового року (липень 2024) Україна вже експортувала до країн ЄС близько 4,5 мільйона тонн пшениці, що становить 35% від загального обсягу експорту цієї культури. Такі обсяги викликають занепокоєння у європейських виробників, які скаржаться на падіння цін на внутрішньому ринку.

Експерти відзначають, що остаточне рішення Єврокомісії залежатиме від багатьох факторів, включаючи стан української економіки, обсяги врожаю 2025 року та політичну ситуацію. У разі запровадження квот українським експортерам доведеться шукати нові ринки збуту або сплачувати значні митні платежі.

Новини за темою:  Україна нарощує експорт насіння сільськогосподарських культур: збереження тенденцій у 2025 році та надалі
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також