Новини / Рослинництво     29 грудня 2024 20:29

Ціни на цукровий буряк зросли: прибуток фермерів сягає до 1600 $/га


Цього року ціна на цукровий буряк зросла до 2000 грн/т, що дозволяє фермерам отримувати прибуток від 600 до 1600 $/га залежно від технології вирощування та врожайності.

Про це йдеться в матеріалі на Kurkul.com.

У 2024 році закупівельна ціна на цукровий буряк зросла до 2000 грн/т, що на 100 грн більше, ніж торік, і значно перевищує показники 2022 року (1500–1600 грн/т). Ціна варіюється залежно від регіону та характеристик коренеплоду, але загалом тенденція до зростання додає оптимізму аграріям.

Фермери відзначають, що вирощування цукрового буряку залишається прибутковим бізнесом. Прибуток може сягати від 600 до 1600 $/га, залежно від технологій вирощування та врожайності.

«Щоб отримати високий прибуток, потрібно вкладати до $2000 на гектар, але це себе виправдовує, адже премія значно вища, ніж у кукурудзи», — розповідає Олександр, фермер із Львівщини. Він додає, що ті, хто економить на захисті, ризикують втратити врожай через хвороби, як-от гниль.

Олександр Гавріш із компанії «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» зазначає, що собівартість вирощування та віддача з гектара можуть відрізнятися у 1,5–2 рази залежно від регіону та кліматичних умов.

«Цукровий буряк вже не найбільш маржинальна культура, але раз у 7–10 років він відмінно почуває себе в сівозміні, особливо з ріпаком і соняшником. Це дозволяє мінімізувати ризики: якщо одна культура “просіла”, інша може “вистрілити”», — пояснює експерт.

Попри те, що цукровий буряк поступається за маржинальністю іншим культурам, навіть за несприятливих погодних умов можна зібрати врожай, який дозволить уникнути збитків.

Фермери, які дотримуються сучасних технологій і грамотно планують сівозміну, продовжують отримувати стабільний дохід, підтверджуючи, що цукровий буряк залишається важливим елементом українського аграрного сектору.

Новини за темою:  На Житомирщині запустили найбільший в Україні завод з переробки конопель: яку продукцію вироблятиме підприємство
Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також