Святкування одного з головних християнських свят, Великодня, щорічно випадає на весну та символізує собою відродження та воскресіння. В Україні Великдень з нетерпінням чекають діти та дорослі, бо свято несе із собою дотримання різноманітних традицій, створення унікальних прикрас та, звичайно, частування смачними продуктами.
В agro-market розглянули детально, що має бути на столі у день Великодня та що небажано мати на святковому столі.
Свято Великодня, яке святкують православні християни у всьому світі, слідує відразу після закінчення Великого посту, тому на столі очікується різноманітність страв та продуктів.
На відміну від ще одного християнського свята, Різдва, на Великдень не повинно бути певної кількості страв. Щоб краще зрозуміти, яким має бути пасхальний стіл, подивимося, як наші предки готувалися до святкування світлого свята:
На Великдень старанно прикрашали стіл, для цього використовували найкращі вишиті рушники, скатертину, посуд та столові прилади.
Страви для застілля готували певними днями: На Страсному тижні в четвер чи суботу пекли паски і фарбували яйця. У п’ятницю готуватися було небажано, цей день рекомендували присвятити молитві.
Для фарбування яєць використовували натуральний і безпечний барвник — лушпиння цибулі, завдяки якій колір яєць виходить благородного, бордового кольору.
Також на великодній стіл ставили фігурку баранчика, виготовлену з вершкового масла або тіста, як символ Агнця, принесеного в жертву. У наш час зробити фігурку можна самостійно за допомогою ножа та столових приладів, або скориставшись зручною силіконовою формою для випікання.
Окрім дріжджової паски, наші предки обов’язково робили сирну. Для приготування сирної паски сьогодні можна використовувати спеціальні пластикові форми, які легко мити та зберігати у складеному вигляді до наступного року.
Традиційно, на великодньому столі наших предків було проросле зерно в блюді. Сьогодні його можна замінити композицією із свіжих весняних квітів.
З напоїв на столі завжди було солодке вино — кагор. За бажання його можна замінити на сік або компот.
У наші дні традиції підготовки до свята не дуже змінилися. Для святкового столу, господині та господарі дістають оригінальний великодній декор, посуд, столові прилади. Випічкою займаються весь четвер, а у суботу готують інші страви для святкування, розписують яйця, роблять фарбування. Варто зазначити, що у деяких регіонах України випіканням пасок також займаються у Страсну п’ятницю, проте для цього виділяють першу половину дня, до моменту винесення у храмах Плащаниці (приблизно о 15:00).
Що готувати на Великдень
Страви на великодньому столі повинні бути різноманітними, багатими та з оригінальною подачею. Вітається велика кількість м’ясних і рибних закусок, гарячих страв з м’яса та легкі салати.
Головні страви на великодньому столі: паска з дріжджового тіста; сирна паска; варені яйця.
Також на столі повинні бути страви з сиру і сиру, м’яса, риби, овочів. Наприклад, м’ясні страви: домашня ковбаса; буженина; фарширований птах; холодець; голубці; м’ясні рулети; м’ясо з підливою.
Рибні страви: копчена та солона риба; смажена чи запечена риба з овочами; рибне заливне.
А, також сирна нарізка, рулети, салати, запіканки, де будуть присутні необхідні компоненти. Овочі на великодній стіл необхідно подавати у максимально простому вигляді – легкі салати, нарізка, овочева тарілка.
У західних регіонах України, крім паски, на стіл також подають різноманітну солодку випічку: пироги, рулети, різноманітні тістечка.
З усіх алкогольних напоїв слід віддати перевагу неміцним: вину (бажано кагору), ягідним та фруктовим наливкам, медовусі. Міцний алкоголь (горілка, віскі, коньяк) при святкуванні Великодня не рекомендується вживати.
Безалкогольні напої можна подавати будь-які, від звичайної води до компотів, морсів, соків.
Паска — це головний символ Воскресіння Ісуса Христа. Важливо, щоб паска була приготовлена з якісних та свіжих інгредієнтів, враховуючи всі деталі рецепта. Не забудьте додати в тісто цукати, різноманітні сухофрукти, родзинки, курагу, журавлину, вишню). Прикраса пасок може відрізнятися, залежно від регіону України. Традиційно, український святковий хліб прикрашають візерунками із тіста — хрестами, квітковими віночками. Також поширене покривання паски глазур’ю, з додаванням різноманітних прикрас із цукрової пудри. Для оригінального виду можна використовувати мигдальні пелюстки, сухофрукти, шоколад.
Фарбовані яйця, крашанки – ще один обов’язковий компонент святкового кошика і, відповідно, великоднього столу. Яйця – символ нового життя, воскресіння. Для фарбування курячих яєць використовують натуральні барвники (цибулеве лушпиння, куркуму, шпинат та інші). Також можна купити готові барвники, оригінальні прикраси з термозбіжної плівки, наклейки. У фарбах обов’язково має бути червоний колір, який символізує пролиту кров Спасителя за людей.
Твердий сир, вершкове масло, сир – молочні страви, які також обов’язково повинні бути присутніми і у великодньому кошику, і на святковому столі.
Молоко – це першоджерело живого, продукт який виготовлений не руками людини, а є даром природи. Як мати вигодовує дитя своїм молоком, так і Вищі сили, Бог дає нам свою милість.
Ковбасні вироби, шинка, буженина символізують душевну радість. Крім цього, м’ясні страви символізують багате та сите життя. Зверніть увагу, що на стіл цього дня не ставлять кров’яну ковбасу. Для частування краще використовувати ароматну домашню ковбасу, щедро приправлену натуральними спеціями та часником.
Хрін, яким приправляють їжу, робить людину сильнішою і символізує духовне зростання та розвиток. У природі хрін має довге і сильне коріння, що також символічно означає повагу до традицій наших предків.
Сіль – один з основних компонентів їжі людини, який дає їй смак. Сіль вважають символом достатку та гостинності, тому її присутність на великодньому столі є обов’язковою.
Під час підготовки до великодньої трапези, як і під час випікання пасок, необхідно підтримувати атмосферу навколо себе. Паску необхідно готувати з гарним настроєм і використовуючи якісні продукти. У паску необхідно щедро додати сухофрукти, цукати, горіхи, шоколад, щоб зробити смак ще багатшим і цікавішим.
Не забудьте про прикрасу ваших пасок.
Якщо до вас на застілля прийдуть гості, рекомендується окрім основної паски приготувати кілька маленьких, щоб роздати їх гостям, коли ті йдуть додому. Так, ви покажете Всесвіту свою щедрість і він вам обов’язково відповісти тим же.
Раніше ми розповідали, що фарбування яєць є однією з головних традицій Великодня. Курячі яйця фарбують хімічними і натуральними барвниками, розписують або обклеюють плівкою з візерунками.
Після переходу ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар 1 вересня 2023 року багато церковних свят змінили свої дати. Однак, нововведення не торкнулося святкування Великодня.
Нагадаємо, актуальний церковний календар ПЦУ та перелік свят на квітень 2024 року можна знайти тут.
Про традиції Лазаревої суботи, яка цьогоріч припадає на 27 квітня, можна прочитати за посиланням.
Про те, як пофарбувати яйця на Великдень, читайте тут.
В минулі роки в Україні стало модним на Великдень випікати не традиційну українську паску, а іноземні смаколики. Серед господинь тали популярними італійські панетоне та коломба (голубка), а також австралійські крафіни. Рецепти цих великодніх пасок можна прочитати тут.
Анна Лиса
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!