Новини    14 грудня 2017 09:41

Продукти подешевшали але ненадовго


На початку грудня ціни на деякі продукти взяли тайм-аут перед тим, як знову підскочити перед новорічними святами.

«Ціни тримали шалений темп увесь рік й під його кінець втомились від бігу та почали зупинятись. За перші десять днів грудня зросла вартість 65% продуктів, так званої, соціальної корзини.

Лідером подорожчання першої декади зими в гривневому еквіваленті став м’який сир, який додав 1,2 гривні за кілограм. Друге місце — у вершкового масла і курячих яєць, які збільшились в ціні на 1 гривню. А замикає трійку «призерів» свинина – із 90 копійками на кожному кіло» — заявив Директор Української асоціації постачальників торгових мереж Олексій Дорошенко.

За першу декаду грудня на 40 копійок подешевшали куряча тушка, яловичина і гречка. Нагадаємо, що гречка в грудні вперше за останні два роки опустилась в ціні до 20 грн за кг. Цибуля опустилась в ціні на 2%. Інші продукти дешевшали або дорожчали поміркованими темпами.

Не останню роль в цій ціновій передишці зіграло сповільнення інфляції на споживчому ринку в листопаді до 0,9%. Як повідомляє Держстат, в порівнянні з жовтнем, інфляція зменшилась з 14.6% до майже 13.6%.

За словами професора Київської національного економічного університету Богдана Данилишина, на динаміку інфляції також вплинуло і знецінення гривні через подорожчання палива. Професор пояснив, чому суттєво подорожчали деякі групи продовольчих товарів, зокрема, через те, що у листопаді збільшилась вартість послуг ЖКГ.

«Зростання зовнішнього попиту та розширення експортних можливостей для українських виробників продукції птахівництва зумовлювало збереження тенденції щодо подорожчання високими темпами яєць на внутрішньому ринку. На тлі підвищення закупівельних цін на молоко тривало зростання цін на молочну продукцію.

Новини за темою:  Спека та місцеві грози: якою буде погода в Україні 6 червня

Натомість ціни на овочі знизилися, що пов’язано з розширенням пропозиції продукції пізнього урожаю, насамперед овочів борщового набору. Також тривало сезонне зниження цін на фрукти та м’ясо. Крім того, знизилися ціни на цукор на тлі низьких світових цін та значної пропозиції на внутрішньому ринку» — пояснив Данилишин.

За прогнозами економіста, чекати на сповільнення росту цін не варто, щоправда Данилишин додає, що в країні спостерігається пожвавлення купівельної спроможності населення. І це хороша новина.

«Поточна динаміка індексу споживчих цін та його складових свідчить, що на кінець 2017 року інфляція буде вищою, ніж Національний банк прогнозував на рівні 12,2%. Відбулася радше інфляція пропозиції, ніж попиту. Утім у поточному році спостерігаються ознаки певного пожвавлення споживчого попиту. Свідченням цього, зокрема, є високі темпи зростання обсягів кредитування населення в національній валюті», – заявив Богдан Данилишин.

 

Ще немає новин у цій стрічці ...