Новини

Попит більший за виробництво вдвічі: як українська креветка стала продуктом, за який змагаються ресторани та готові платити в Монако

Підприємець з Узина побудував один із найприбутковіших нішевих бізнесів України

Олексій Слєпньов заснував в Україні ферму з вирощування креветок Розенберга – одного з найбільших прісноводних видів у світі. Креветка досягає 30 см в довжину та важить понад 100 грамів. Про це йдеться в матеріалі “Економічної правди”.

Креветка Розенберга походить з Індії, Південно-Східної Азії та північної Австралії. На відміну від морських видів, їй не потрібна солона вода та спеціальні системи. Вона швидко росте – за 4 місяці до продажу – та містить 74% білка проти 45% у звичайних креветок.

Попит більший за виробництво вдвічі: як українська креветка стала продуктом, за який змагаються ресторани та готові платити в Монако
Засновник “Української креветки” Олексій Слєпньов

На фермі в селі Узин Київської області встановлено 13 басейнів по 5 кубометрів води. На один куб “садять” 100 штук мальків, хоча на фермі встановили рекорд України – 281 штуку на куб. З одного куба виходить 2-2,2 кг креветок.

Креветки харчуються кашею з овочів (гарбуз, кабачок, огірок) та опаришами, вирощеними на молоці та яйцях. Корм заморожують раз на рік.

Одну теплицю обслуговує одна людина. Головні витрати – електроенергія (мінімізована завдяки сонячним панелям), підтримка температури та харчування.

Слєпньов вклав у бізнес близько $150 тис. власних заощаджень. Перші прибутки з’явились через півтора року – у 2021 році.

Підприємство здійснює близько 40 поставок на день у десятки ресторанів Києва. Один кілограм живої креветки продають за 3,5 тис. грн з доставкою. Зараз компанія реалізує 1-1,1 тонну на місяць, хоча попит є ще на одну тонну.

Ціни для ресторанів: від 550 грн за 100 грамів до 1100 грн у закладах Конча-Заспи.

По Україні працює понад 200 заводчиків за технологією Слєпньова. Вартість франшизи – від $5 тис., що включає обладнання, установку під ключ та навчання.

Базовий комплект розрахований на 30 кубометрів (три басейни). Франчайзі продає 100% вирощеної продукції назад власнику франшизи.

Ціни викупу креветок:

  • 20-50 грам – 2,1 тис. грн/кг
  • 50-100 грам – 2,7 тис. грн/кг
  • від 100 грам – 4,9 тис. грн/кг

Собівартість у заводчиків – від 300 до 1 тис. грн за кілограм.

Для доставки використовують спеціальні буси з “басейнами на колесах” на 2,5 тонни води з фільтрами та аерацією. У кожній області працює 10-15 ферм, викуп – від 10 кілограмів.

Є регіональні підприємства у Львові та Дніпрі. У Дніпрі розташований інкубаційний цех, що виробляє щонайменше пів мільйона мальків на місяць.

Попит значно перевищує пропозицію. Креветкою цікавляться за кордоном – у Монако готові купити по 100 євро за кілограм, але власник поки не експортує, не маючи змоги забезпечити навіть український ринок.

Нагадаємо, що креветковий бізнес в Україні переходить із розряду нішевого в перспективний напрям аграрного виробництва. Вирощування креветок стає не лише прибутковою справою для підприємців, а й відкриває додаткові можливості для розвитку місцевих громад.

Марченко Наталія

У журналістиці з 2014 року. Старший редактор стрічки новин landlord

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку