Сезон української полуниці стартував із рекордних цін – від 120 до 150 гривень за кілограм. Як повідомляють фермери Закарпаття, перші партії тепличних ягід вже надходять у продаж, але на відкритому ґрунті урожай ще не дозрів. Чому полуниця коштує дорожче за минулий рік, коли вартість впаде та чи варто очікувати дешевих ягід у розпал сезону – у матеріалі з коментарями виробників.
Про це пише «Карпатський об’єктив».
Чому полуниця коштує від 120 грн/кг?
На поточний момент у продаж надходить виключно теплична полуниця, вирощування якої потребує значно більших витрат:
- Зростання цін на енергоносії – опалення теплиць у холодний період значно подорожчало;
- Дорожча розсада та добрива – вартість матеріалів для вирощування зросла на 20-25%;
- Втрати через заморозки – мінусові температури в квітні пошкодили частину ранніх посадок відкритого ґрунту.
“Продаємо по 120 грн/кг, але вже через 2-3 тижні ціна може впасти до 80-100 грн. Проте дешевше, ніж у минулому році, навряд чекайте – витрати виробників суттєво зросли”*, – розповідає закарпатський фермер.
Коли очікувати масового сезону та зниження цін?
За прогнозами аграріїв:
- Кінець травня – початок масового збору полуниці на відкритому ґрунті;
- Перша декада червня – пік сезону з максимальними обсягами продажів;
- Можливе зниження цін до 60-80 грн/кг, але не нижче через високі витрати на виробництво.
Нагадаємо, у 2024 році стартові ціни на полуницю починалися з 80-90 грн/кг, а в розпал сезону ягоду можна було купити за 40-50 грн/кг. Цього року фермери попереджають – через інфляцію та погодні умови такої значної дешевчізни не буде.
Експерти радять: якщо хочете заощадити – варто дочекатися другої половини червня, коли надійде основна хвиля урожаю з південних областей. А поки що перші ягоди – для тих, хто не готовий економити на смаку та вітамінах!
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!