В Україні, яка щороку вирощує 2 млн тонн фруктів, функціонує всього 300 фруктосховищ. Вони вміщують 250 000 тонн, і тільки 70 000 тонн продукції зберігається за технологією регульованого газового середовища, повідомляє Слобідський край.
Мати власне фруктосховище корисно, проте дорого, кажуть виробники.
«Побудувати холодильник обійшлося нам в мільйон євро. Він складається з 12 камер та вміщує 2000 тонн. Тепер можемо не продавати плоди, коли ціна занадто низька, а притримати їх до зими», – розповів Василь Сердюк, директор «Харківської фруктової компанії».
Проте не кожне господарство може собі це дозволити. «Компанії, що мають 100-300 га саду просто повинні будувати фруктосховище. З 10-20 га це занадто дорого», – зазначає Валентина Лановенко, президент академії органічного садівництва Ekogarden.
Через брак потужностей невеликі виробники змушені продавати урожай восени по невисоким цінам, зрідка вони беруть фруктосховища в оренду. Дехто приглядається до переробки.
Натомість поляки мають дотації на будівництво промислових холодильників. Фактично їм повертається 75% вартості, тому в Польщі потужності зі зберігання перевищують виробництво.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!