Новини / Політика     22 листопада 2019 12:24

Перевірки Держпродспоживслужби: як фермерам уникнути штрафів

Штрафи, які Держпродспоживслужба має право накладати на сільгоспвиробників за порушення вимог до безпеки харчових продуктів, можуть досягати 125 тис. грн. Які дозволи і документи має оформити фермер, аби запобігти грошовим стягненням у результаті перевірок?

Про це повідомляє Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Один із важливих нюансів, про який часто забувають фермери, – це необхідність реєстрації потужностей виробництва, оскільки і виготовлення, і зберігання харчової продукції на незареєстрованих потужностях тягне за собою накладення штрафу:

  • для юрociб – 23–30 мінімальних заробітних плат (95 979–125 190 грн);
  • для фізociб-підприємців – 8–15 мінімальних заробітних плат (33 384–62 595 грн).

Як уникнути штрафів Держпродспоживслужби?

  • Виробники продуктів тваринного походження зобов’язані отримати експлуатаційний дозвіл на потужності.

Читайте: Кейс: як два господарства на Вінниччині, об’єднавшись, побудували молочну ферму

  • Оператори ринку, які займаються лише вирощуванням рослинної продукції, повинні зареєструвати потужності згідно з Законом України «Про основні засади та вимоги до безпеки харчових продуктів» і впровадити систему HACCP.

Як зареєструвати потужності?

  • Виробникові слід звернутися до свого територіального органу ДПСС і подати заяви про держреєстрацію потужностей, засвідчені підписом керівника або власника потужностей.

Наголошується, що держреєстрації підлягає кожна потужність, яка є в управлінні оператора ринку. Тож скільки потужностей – стільки і заяв.

  • Реєстрацію здійснюють безкоштовно упродовж 15 робочих днів після отримання заяви. У разі затримки ДПСС повинна надати письмове обґрунтування причин відмови або повідомити про продовження терміну реєстрації (не більше ніж на 15 днів).

Перевірятимуть без повідомлення

Інспектори не попереджатимуть виробників про свій візит з перевіркою на підприємство. Проте фермери можуть дізнатися про це на сайті Держпродспоживслужби у розділі «План перевірок».

Зазначається, що у 2019 році до плану перевірки безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужба внесла 22 522 операторів ринку.

Періодичність здійснення перевірок визначається на підставі ризик-орієнтованого підходу: що нижчий рівень ризику, який становить діяльність конкретного оператора ринку, то рідше його перевіряють, відзначив Олександр Брильов, адвокат, партнер юридичної компанії «Legal Partner».

Landlord раніше повідомляв про те, що змінено правила перевірки підприємств: Держпродспоживслужба може з’явитися будь-коли.

Читайте також