Новини / Тваринництво     11 лютого 2021 14:01

Переробка молока в Україні у 2020 році скоротилась на 7,6%

На ринку відбувається «бутафорське» зростання якості молока під нові вимоги законодавства. Але переробники не можуть відмовитися від молока із селянських господарств

За підсумками 2020 року на молокопереробні підприємства надійшло 3,512млн тонн молока, що на 7,6% менше, ніж за попередній 2019 рік. При цьому розподілення молока-сировини на ґатунки у загальному валі молока продемонструвало зростання частки «екстра» та «міграцію» другого ґатунку у перший. Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

Так, частка сировини екстраґатунку у загальному валі надходження на переробку зросла з 20,5 до 26,9%, або до 885,1 тис тонн в натуральному виразі. Відсоток вищого ґатунку знизився з 27,1% до 26,6% (875,9 тис тонн). Натомість першого, навпаки, зріс з 27,3% до 41,4% (або до 1,362 млн тонн), а частка другого ґатунку різко зменшилася – з 23,3% до 4,6% (150,5 тис тонн).

ЧитайтеТОП-10 імпортерів українського продовольства у 2020 році

Звідси, випливає логічна відповідь, чому так зросла частка першого ґатунку. В господарствах населення, як зазначили фахівці, відбувся «бутафорний» стрибок якості. Частка другого ґатунку скоротилася з 83,2% до 18,4%, а  от першого ґатунку, навпаки, зросла з 12 до 79,9%. Таким чином заводи намагаються підлаштуватися під вимоги нового законодавства якості та безпечності молока в умовах, коли не можуть відмовитися від селянського молока.

Цей аргумент підтверджується, якщо взяти окремо структуру надходження молока на заводи від промислових: екстра – 34,6% (проти 27,2% у 2019 році), вищого ґатунку – 34,2% (35,9%), першого ґатунку – 30,4% (32,3%) та другого – 0,6% (3,7%).

Нагадаємо, раніше Landlord повідомляв про те, що у 2020 році середня рентабельність агровиробництва склала 17,4%.

Читайте також