Україна посідає третє місце серед найбільших постачальників органічної агропродукції до Євросоюзу – після Еквадору та Китаю. За даними за 2024 рік, до ЄС було експортовано понад 200 000 тонн “органіки”, що на 17% більше, ніж у попередньому році. Основу становлять зернові, олійні та білкові культури, а також ягоди й горіхи.
Попит на українську органіку в Європі продовжує зростати через високу якість продукції та відносно конкурентну ціну. Так, середній дохід від тонни органічного експорту сягає $712 — більш ніж удвічі дорожче, ніж звичайний аграрний експорт, пише Ліга.
У країні стрімко зростає й кількість виробників – на початку 2025 року зареєстровано понад 260 органічних операторів, тоді як рік тому їх було менше половини. Найактивніше у цьому сегменті працюють компанії на кшталт «Organic Milk», «Сквирський комбінат хлібопродуктів» та «Укролія».
Проте найближчі роки можуть принести виклики. ЄС планує перевести до 2030 року 25% своїх сільськогосподарських площ на органічне землеробство. Це потенційно зменшить потребу в імпорті біосировини, зокрема з України. Тож перспективи – за переробкою та нішевими продуктами.
Серед трендових напрямів – органічна лохина. За словами керівника компанії «Органічний сад» Богдана Боднара, інвестиції у біоягідники можуть сягати $30 000 за гектар. Втім, попит на якісний український біоекспорт зберігається, і для тих, хто готовий інвестувати в технології та сертифікацію, ринок досі відкритий.
Нагадаємо, ще у 2021 році Україна займала лише сьоме місце серед постачальників органіки до ЄС. Прорив останніх років став можливим завдяки реформі органічного законодавства та активній підтримці експорту з боку держави. За прогнозами, у 2025 році Україна може збільшити поставки органічної продукції до ЄС ще на 15-20%.
Підписуйся на наш Telegram. Стеж за новинами у зручному форматі!