Новини / Кейси     20 лютого 2020 16:10

Окупність та можливість експорту кизилу: кейс господаря з Миколаївщини

Розраховував, що бізнес окупиться за 11 років, однак, зміг покрити витрати на восьмий – фермер із Миколаївщини Сергій Малявкін розповів, як налагодив експорт кизилу до Австрії.

Про це розповідає AgroPortal.

Вирощувати кизил невеликими обсягами – на 1-2 га невигідно. Тому що не вдасться сформувати експортну партію – ділиться секретами вирощування не досить популярної в Україні промислової ягоди фермер Сергій Малявкін.

Керівник особистого селянського господарства “Малявкін” зауважує: невеликі обсяги придатні лише для внутрішнього ринку. На експорт же до ЄС потрібно мати партія хоча б у кілька тонн.

Тож аграрії, які ставлять перед собою амбітні плани щодо експорту, мають бути готові вкласти чималі кошти або кооперуватися.

Труднощі, з якими може зіштовхнутися аграрій-початківець, – відсутність якісного посадкового матеріалу.

“Часто людина, у якої ви купуєте саджанці, не може гарантувати сортність. Запевняє, що кизил Лук’янівський, а він виявляється Володимирським”, – нарікає фермер.

Читайте: Морс зі 150 кг органічного кизилу: на Агропорті встановили національний рекорд

Кущі кизилу досить дорогі. Один саджанець коштує 200 гривень, говорить Сергій Малявкін. На гектар піде приблизно 500 саджанців. Тобто доведеться витратити до 100 тис. грн.

Кизил фермер радить висаджувати за схемою: 5×4. Той, хто візьметься вирощувати до 5 га кизилу, не зможе сформувати експортну партію. Бо 300 кг урожаю – це надто мало, зауважує фахівець. Потрібно створювати кооператив. Або ж садити значно більше. Та ще витратити кошти на обладнання для переробки продукції. А воно також недешеве.

Однак кизил – все ж таки вирощувати вигідно. Бо кущ здатен давати плоди до 70 років поспіль.

Сам Володимир Малявкін вперше заклав плантацію кизилу в 2009 році. Зараз вирощує 5 сортів і щорічно збільшує площі. Розраховував, що зможу повернути вкладені гроші за 11 років. Однак вдалося раніше – уже на восьмий рік, говорить фермер. Нині він постачає кизил у вигляді заморожених ягід та пюре до Австрії.

Landlord раніше повідомляв, що херсонський фермер експериментує з нішевими культурами й вирощує 7 сортів кизилу.

Читайте також