Новини

Обробка українського гектару коштує на $100 більше європейського

Сільгосптехніка в Україні використовується неефективно. Економлячи на машинах та обладнанні, вітчизняні сільгоспвиробники витрачають на обробку одного гектара на $100 більше, ніж їх колеги з Європи чи США. Такий висновок озвучив конструктор та інноватор, співзасновник і генеральний директор компанії Horsch Міхаель Хорш під час IX Міжнародної конференції «Ефективне управління агрокомпаніями» (LFM), яку організували Український клуб аграрного бізнесу та UCABevent.

За його словами, серед основних факторів, через які агробізнесмени втрачають кошти, — перевищення строків експлуатації сільгоспмашин, одночасне використання на полях старої та нової техніки. Наприклад, великі фермери США та Європи експлуатують трактор на 400–500 к. с. в середньому 3000 мотогодин, тоді як у кращих господарствах України трактор з аналогічними характеристиками використовують 8000 мотогодин. Те саме стосується й іншої техніки — комбайнів, обприскувачів тощо. У результаті витрати на їх ремонт в українських господарствах сягають $150/га, в англійського чи американського фермера ця видаткова стаття становить $50/га. За підрахунками виробника, загальні інвестиції в нову техніку за кордоном — в середньому $1000/га, українські господарства інвестують близько $700. «Ви зростаєте, але не зважаєте на ефективність, через що втрачаєте кошти, які могли би пустити, наприклад, на оренду землі», — зауважує Хорш.

Обробка українського гектару коштує на $100 більше європейського

Аби використовувати техніку більш ефективно, бізнесмен радить аграріям не купувати агрегати різних брендів, обирати машини виключно з найкращою практикою, при виборі цікавитися вартістю перепродажу машини через п’ять років. Крім того, він рекомендує агрогосподарствам виділяти 10% оброблюваної землі для випробування і досліджень нових практик. З власного досвіду Хорш радить великим господарствам виводити одночасно на одне поле не більше чотирьох тракторів чи комбайнів, бо, якщо працюватиме більше техніки, складніше буде організувати логістику. Також він звернув увагу на те, що в Україні останнім часом все більше бракує кваліфікованих механізаторів, трактористів та механіків, які вміють працювати на сучасній техніці та використовувати інновації повною мірою. Без них, навіть за наявності техніки, господарство не буде ефективно працювати.

УЗДОВЖ І ВПОПЕРЕК

Компанія сімейного типу Horsch Maschinen GmbH була заснована у 1984 році та набула популярності завдяки своїм триколісним тракторам і технології мінімального обробітку ґрунту. Сьогодні це провідний європейський виробник сільськогосподарської техніки на світовому ринку, що має щорічний обіг у півмільярда євро. У портфоліо компанії близько 120 прототипів сільськогосподарської техніки: обладнання для культивації ґрунту, посівна техніку, обладнання для захисту агрокультур і збору урожаю, компоненти для обробітку ґрунтів. В основі успішного бізнесу — диверсифікований підхід до ринків різних країн з урахуванням їх кліматичних особливостей та технологій і правильна маркетингова стратегія. Якщо та чи інша техніка не підходить під місцеві особливості, Horsch адаптує її під них або виготовляє нову. Крім того, сім’я Хорш володіє сучасними фермами, які входять до сотні найбільших виробників сільгосппродукції в Німеччині, веде там сільськогосподарську діяльність та випробовує власну техніку.

Обробка українського гектару коштує на $100 більше європейського

Три четверті своєї продукції виробник постачає на зовнішні ринки. Український ринок займає перше місце у європейському експорті компанії. За обсягом продажів у грошах у 2017-му Україна посіла друге місце після Німеччини. Тому нашому ринку Хорш приділяє значну увагу: понад 20 років він регулярно відвідує країну, вивчає особливості ведення сільськогосподарської діяльності у різних регіонах і, рекомендуючи техніку, обов’язково враховує кліматичні умови та стан ґрунтів.

На думку Хорша, за 25 років великий аграрний бізнес в Україні зазнав значних змін: врожайність зросла майже удвічі, значно покращилися навички управління, позитивний вплив мали зміни клімату. «Україна належить до тих країн, які найбільше відчувають позитивні зміни у зв’язку зі зміною клімату — це стосується впливу на врожайність і сівозмін», — вважає він. Зими стали більш м’якими, у травні та червні випадає більше опадів, хоча й додалися екстремальна спека та грози, загальна картина досить непогана, упевнений експерт, — про це свідчать рекордні врожаї пшениці та кукурудзи за останні роки. Ще кілька десятиліть тому головними культурами тут були озимі пшениця та ячмінь, трохи вирощували кукурудзи та соняшника, а сої не було взагалі. Сьогодні озима пшениця становить менше 10%, значно зросли обсяги вирощування сої — саме завдяки змінам клімату, а не агротехнологіям, підкреслює Хорш. «Як ви користуєтеся цим? Бо зрештою, якщо ви будете мати кращий урожай, то і доходи підвищаться», — додає він. Аби враховувати усі нюанси у поліпшенні техніки для обробки, бізнесмен часто буває на полі — лише зарившись у землю, можна побачити усі проблеми та питання, які виникають, а потім починати шукати шляхи їх вирішення.

КОРИСНІ ПОРАДИ

Одна з основних місій компанії — дбайливе ставлення до навколишнього середовища, відтак, усі розробки компанії відповідають цьому завданню. Тому під час робочих поїздок Хорш постійно перебуває у пошуках відповідей на проблемні питання у сільському господарстві — питання вмісту гумусу в ґрунті та зміни його структури, зменшення використання гербіцидів, фунгіцидів тощо. Компанії важливо не просто збільшити врожайність, а й одночасно не порушувати баланс у природі, підкреслює Хорш. Він радить українським аграріям поступово змінювати методи обробітку ґрунту та системи виробництва, зокрема збільшувати вміст гумусу в ґрунті, змінити ситуацію з плужною підошвою. «За рахунок гарних ґрунтів ви можете збирати гарні врожаї. Але якщо говорити про довгостроковий сталий розвиток, то треба подумати над тим, як змінити вашу практику, як збільшити рівень гумусу довгостроково, як зменшити кількість добрив», — каже він. Якщо аграрії й надалі забирають гумус із землі, замість того щоб збагачувати її ним, через 90 років його рівень знизиться від 6% до 2%.

Зменшити кількість хімії на полях можна за допомогою технологій, які дозволять максимально точно проводити обробку сільгоспкультур добривами та засобами захисту рослин. Це питання ставатиме більш важливим в Україні, оскільки багато продукції йде на експорт до Європи, де висувають все вищі вимоги до безпеки та екологічного обробітку ґрунтів. «У майбутньому важливу роль відіграватиме не тільки кількість тонн експортованої продукції, але й її якість», — підкреслює Хорш.

Що стосується розпушування землі, то експерт дає кілька порад: ніколи не переносьте великі грудки на поверхню; уникайте жорсткої відкритої поверхні взимку; завжди штовхайте назад — щоб розрівняти ґрунт і грудки; спробуйте змінювати максимальну глибину обробки ґрунту щороку, а ще — не привчати ґрунт до розпушування, аби не зробити його залежним.

РОЗМІР НЕ МАЄ ЗНАЧЕННЯ

Хорш вважає, що розмір площі не впливає на успішність сільгоспвиробника — якщо холдинг має багато гектарів, але поганий менеджмент, то швидко збанкрутує. Так само програватимуть і фермерські господарства, які не використовують сучасні технології. Натомість він пропонує обговорити в першу чергу рівень плати за оренду землі в Україні, яка була $20/га 15–20 років тому чи $100/га 10 років тому, а зараз становить $150–200/га. «Конкурентну перевагу на ринку отримає той, хто зможе більше заплатити за оренду землі, — каже він. — З-поміж інших чинників підвищення вартості оренди вказує на те, що сільське господарство стало більш професійним».

Цього року Horsch, крім поставок сільгосптехніки, планує інвестувати в Україну близько 3 млн євро. Зокрема — у будівництво представницького центру з потужним сервісним приміщенням та власним великим складом, демонстраційної зали для проведення навчань та презентацій для спеціалістів компанії та користувачів техніки.

Текст: Лариса Степанушко

Схожі статті

Кнопка "Повернутися до початку