Новини    24 вересня 2018 10:25

Науковці розповіли, як отримати гарний врожай фундука в Україні


Для отримання гарного врожаю в Україні необхідно дотримуватися простих правил агротехніки. Про це заявив кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник, завідувач відділу генетики, селекції та репродуктивної біології рослин Національного дендропарку «Софіївка» НАН України Олександр Балабак, передає прес-служба Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Фундук – це невибаглива рослина. Невипадково в Італії його ще називають «дерево для ледачих». Якщо правильно підібрати сорти, то можна одержувати гарні врожаї.

«Щодо технології, починати треба з ґрунту. Кращі варіанти – різні чорноземи та сірі лісові ґрунти. Не любить фундук піщаних, заболочених і засолених ґрунтів. Кислу землю бажано вапнувати. Кущі непогано ростуть під природним задернінням, але відгукуються з вдячністю на регулярну оранку. Час посадки саджанців – осінь, кінець жовтня. Саджанці фундука відрізняються коротким періодом спокою. Важливо обирати ефективні способи та схеми висаджування садивного матеріалу. Варіанти розташування кущів залежать від їх розмірів, схильності до утворення порослі», – пояснив Олександр Балабак.

Ще один відповідальний етап – обрізка та формування конструкцій насаджень фундука. Важливо правильно проріджувати кущ, знати, які пагони залишати, які видаляти, та в який час найкраще робити обрізку. Щодо збору врожаю: коли горіх сам випадає з обгортки, він готовий. Оптимальний час – плюски тільки почали міняти забарвлення. Якщо потрясти кущ, горішок впаде.

Сушка і зберігання. Спочатку горіхи складують у сухому приміщенні разом з обгортками. Коли шкаралупа придбає коричневе забарвлення, горіхи перебирають і очищають від обгорток. Досушують при кімнатній температурі, розклавши тонким шаром. Якщо горішки видають характерний звук, вони вже готові. На зберігання їх поміщають в паперові або тканинні мішки.

Ще немає новин у цій стрічці ...