Новини / Рослинництво     19 серпня 2019 09:38

На шляху до бренду Херсонський кавун: 5 головних критеріїв продукту

Українські виробники кавуна впевнено прямують до реєстрації географічного зазначення Херсонський кавун, для цього встановлюють стандарт якості продукту. Одна із основних його характеристик – знижена норма нітратів.

Про це повідомляє Урядовий кур’єр.

Урожайність

75% усіх баштанних культур в Україні вирощують на Херсонщині. Площа під ними становить 23 тис. га. За даними департаменту АПК Херсонської ОДА, на сьогодні в області зібрано близько 93,8 тис. т цієї продукції, а загальний урожай, за прогнозами, становитиме 300 тис. т, що на 130 тис. т більше, ніж минулого сезону.

Відзначають, що цьогорічна урожайність в 1,7 разу вища, ніж торік, – відповідно 120 і 72 ц/га.

Критерії якості

Авторами бренду херсонського кавуна є фермери Голопристанського, Скадовського та Олешківського районів. Вони виробляють близько 75% баштанних культур загального обсягу області. Нещодавно вони створили Асоціацію виробників херсонського кавуна.

Читайте: День поля від УКАБ: інновації та яблучний рекорд

Її голова, керівник фермерського господарства «Лиманське» Олександр Бритвін, розповів про критерії, які асоціація висуває до бренду Херсонський кавун:

1. Територія. Вирощений тільки на півдні Херсонської області (оскільки на якість цієї продукції впливають піщані ґрунти і близькість моря).

2. Вирощений у богарі (неполивному степу). Богарний кавун солодший, ніж поливний, має тоншу шкіру й менше товстих прожилок.

3. Нижча норма нітратів. При нормі нітратів 60 мг/кг, у херсонському кавуні має бути 40 мг/кг.

«Тобто ми заявляємо, що робитимемо навіть якісніший продукт, ніж дозволяє держава», – наголошує Олександр Бритвін.

4. Солодкий. Рівень цукристості — не менше 12 одиниць за шкалою Брикса.

5. Корисний. Херсонський кавун не лише безпечний, а насамперед корисний.

«Часто, характеризуючи будь-який продукт, кажуть, що він безпечний. Зверніть увагу: не корисний, а просто безпечний. Тобто споживачів наводять на думку: мовляв, радійте, що хоч не отруїлися. Ми ж хочемо кардинально змінити підхід і переконати людей: якщо кавун херсонський, то передовсім корисний», – коментує голова Асоціації.

Ціна

Цьогорічна ціна на кавуни не зовсім влаштовує фермерів. При собівартості продукції 0,7 грн за кілограм, свій урожай фермери продають із поля по 1 грн. Іноді ціна на богарний кавун навіть нижча від точки рентабельності. Прибуток, за словами Олександра Бритвіна, для виробників саме богарного кавуна, якщо і буде, то незначний. Вищу рентабельність має поливний кавун.

Голова ФГ «Вікторія 8» зі Скадовського району Петро Гулий вважає нинішній рік несприятливим для фермерів: попри високу урожайність кавуна, заробити на ньому при таких цінах неможливо.

«Торік продавали його по 2,50 із поля, а нині по 80 копійок – гривню за готівку, 1,20 – за безготівковим розрахунком», – пояснює фермер.

Landlord раніше повідомляв про те, що фермери Херсонщини зареєстрували громадську спілку Асоціація виробників Херсонського кавуна, що стало першим кроком на шляху до географічного зазначення Херсонський кавун.

 

 

Читайте також

Матеріали по темі

Рослинництво        17 години тому

Україна обмежила експорт пшениці до 20,2 млн т

Рослинництво        30 березня 2020 11:28

Пожежа ледь не знищила долину нарцисів на Закарпатті

Рослинництво        24 березня 2020 11:32

Вимерзання озимих: українські фермери б’ють на спалах

Рослинництво        20 березня 2020 13:33

В Україні картопля здорожчала на 50%