Новини    15 червня 2024 14:14

МОЗ просить пекарів зменшити кількість солі при виробництві хліба


Українці споживають в середньому 12,6 г солі на добу, що значно перевищує рекомендовану ВООЗ норму у 5 г.

Згідно з Національним дослідженням STEPS, значна частина цієї солі надходить з хліба, якого кожен українець вживає близько 250 г на день. Вміст солі у хлібі коливається від 1,07 до 1,7 г на 100 г, що означає, що один шматок хліба може містити до 0,68 г солі.

Таким чином, лише з хлібом українці споживають від 2,5 до 4,25 г солі на день, що становить половину або більше від рекомендованої норми.

Міністерство охорони здоров’я запропонувало українським виробникам хліба зменшити кількість солі у продукції до 0,9 г на 100 г. Цю зміну можна впроваджувати поступово, щоб споживачі звикли до менш солоного смаку.

Крім того, підвищувати смакові якості випічки можна за рахунок використання трав, спецій та ферментованих продуктів. Ці питання обговорювалися на нараді з представниками Всеукраїнської асоціації пекарів.

Нагадаємо, президент “Всеукраїнської асоціації пекарів” та директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко повідомив, що очікується підвищення цін на хліб до 30% через наслідки обстрілів, зокрема відключення електроенергії, дефіцит робочої сили та нестачу зерна.

Наразі близько 20% підприємств хлібопекарської галузі зруйновані або не повернулися до виробництва з початку війни. Але в Україні є мережа потужних хлібозаводів, розрахованих на виробництво масових хлібів зі значним резервом потужностей. Вони дозволяли нагодувати 50 млн людей.

В Україні очікується підвищення цін на хліб. Воно пов’язане з відключеннями електроенергії, що впливає на умови виробництва та зберігання продукції.

Повернення торговельними мережами хлібних виробів виробникам досягає 8%. Тобто кожна 12-та буханка хліба повертається нереалізованою, і оскільки термін реалізації минув, вона підлягає утилізації.

Новини за темою:  Кабмін розширив грантову підтримку для бізнесу в прифронтових регіонах: тепер до 500 тисяч гривень

Валерія Пепеля

Сподобався цей матеріал?
Підтримайте його автора!

Читайте також

Ще немає новин у цій стрічці ...